A szerelem elsöpörte a gazdaságot

Politikai és magánéleti válság is fenyegeti Francois Hollande francia elnököt azután, hogy a Closer magazin pénteken leleplezte, az elnöknek tavaly óta viszonya van Julie Gayet színésznővel. Franciaország színvallást vár az elnöktől, a première dame depresszió miatt kórházban került, a bejelentésre váró gazdasági reformok pedig elkezdtek senkit nem érdekelni.

Depresszió miatt kórházban ápolják Francois Hollande elnök barátnőjét, Valérie Trierweilert – jelentette be vasárnap az Élysée-palota. A francia elnöki hivatal közlése szerint a première dame még pénteken vonult be egy fővárosi kórházba, közvetlenül azután, hogy a Closer magazin leleplezte, hogy Hollande-nak viszonya van Julie Gayet színésznővel. Trierweiler most pihen. Elvégeznek rajta néhány vizsgálatot, majd várhatóan hétfőn kiengedik.

Az Élysée-palota megjegyzése szerint Trierweilert „sötét mélabú gyötri”, és ami azt illeti, áldozatként erre az újságírónőnek van is oka, de aki számára az ügy hatalmas blamázs, az nem ő, hanem Hollande. A botrány kitörése után két nappal az elnököt egyre többen szólítják színvallásra, válasszon Gayet és Trierweiler között. Ezt már csak azért is meg kell tennie, mert a Closer cikke után nem egészen világos, milyen státuszban viheti magával Trierweilert, amikor februárban az amerikai kolléga, Barack Obama meghívására az Egyesült Államokba megy. Mivel Trierweiler nem az elnök felesége, hanem a barátnője, csak félhivatalosan première dame, és kérdés, hogy az amerikai protokollfőnökök megengedik-e, hogy ezután is eljátssza ezt a szerepet. (Emiatt a félhivatalos státusz miatt tavaly egy üzletember, Xavier Kemlin közpénzek elsikkasztása miatt büntetőfeljelentést is tett Trierweiler ellen, de ezt a vádat a vizsgálóbíró politikailag motiváltnak találta és elutasította.)

Ezzel kapcsolatban a Le Monde Hollande egyik közeli barátját idézte, aki szerint az elnöknek sietnie kell a választással, hiszen amíg nem teszi meg, képmutató dolog megjelennie Trierweilerrel az oldalán. Az, hogy Hollande végül Trierweiler vagy Gayet mellett dönt, a franciáknak többé-kevésbé mindegy. Egy Le Journal du Dimanche megbízásából készült felmérésben a megkérdezettek 77 százaléka azt mondta, a félrelépés Hollande „magánügye”, 84 százalékuk pedig azt, hogy a párkapcsolaton kívüli viszony nem befolyásolja, amit az elnökről gondol. Ez nem azt jelenti, hogy ne akarnák színvallásra kényszeríteni.

De kellemetlen az időzítés Hollande számára politikai szempontból is, a botrány árnyékában ugyanis elkezdett senkit nem érdekelni, mit mond az elnök majd holnapután, egy eredetileg népszerűség-javítónak szánt, gazdasági reformokról szóló beszédben. Ez a figyelemhiány egyrészt azért fájó, mert Hollande népszerűsége történelmi mélyponton, a közvélemény-kutatók szerint 22-25 százalék körül van. Másrészt azért is, mert az előre kiszivárogtatott részletek szerint a meg-megtorpanó francia gazdaságot az elnök piaci nyitással szeretné talpra állítani, és botrány nélkül is minden befolyására szüksége lenne, hogy ennek a támogatásához megnyerje pártja, a Szocialista Párt balszárnyát. (Újévi beszédében az elnök „felelősségvállalási szerződést” ajánlott a munkaadóknak: ha megígérik, hogy munkahelyeket teremtenek, ő a maga részéről vág egyet a magas fizetésűeket sújtó adókon és a nagyvonalú egészségügyi rendszer fenntartásához követelt járulékokon is.)

A Closer hét oldalon át tálalt és rengeteg képpel fűszerezett cikke után Hollande egy pillanatig sem tagadta, hogy Gayet a szeretője, de a magánélet Franciaországban szentnek és sérthetetlennek számító jogára hivatkozva perrel fenyegette meg a lapot. Az elnöki párból eddig egyébként nem őt éri el először a hasonló botrány szele. Trierweilerről – akit szókimondó stílusa miatt a francia sajtó néha a nem éppen hízelgő La Rottweiler néven emleget – évek óta rebesgetik, hogy 2005-ben még férjnél volt és már Hollande-dal járt, amikor mind a kettőjüket csalta Patrick Devedjiannal, a konzervatív Népi Mozgalom Uniója politikusával, Hollande elődjének, Nicolas Sarkozynek az egyik közeli tanácsadójával.

A rossznyelvek szerint Hollande és Trierweiler a Gayet-affér nélkül is közel áll a szakításhoz. Állítólag hónapok óta külön élnek, Hollande pedig szeretné formalizálni a kapcsolatát a 41 éves színésznővel. Saját bevallása szerint Trierweiler soha nem szenvedhette a première dame szerepét, ezért Hollande 2012-es elnökválasztási győzelme után hosszú időn át be sem költözött az Élysée-palotába. A pár tavaly nyárig a première dame párizsi lakásában élt. Bár tavaly nyáron ezt a lakást végül otthagyták az elnöki rezidencia kedvéért, ha egyáltalán hajlandó ott aludni, Trierweiler akkor is ritkán mozdul ki az épület keleti szárnyában lévő lakosztályából. Az elnök viszonyáról a nyilvánosság előtt még nem beszélt, a francia sajtó csak a hozzá közel álló forrásokra hivatkozva írja, hogy „éktelen haragra gerjesztette és megalázta” a botrány. És a franciák nem kegyelmeznének: a Le Point szombati online felmérésében a 13 278 válaszadó 89 százaléka igennel felelt arra a kérdésre, hogy Hollande-nak el kellene-e hagynia a barátnőjét.

Hollande és Trierweiler január 7-én az Élysée-palotában. Az elnök állítólag már régóta szakítani akar
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.