A szenátus elfogadta Obama egészségügyi reformját

A washingtoni szenátus elfogadta csütörtökön az amerikai elnök programjának egyik kulcselemét, az egészségügyi reformot.

Barack Obama elnök máris méltatta, történelmi jelentőségűnek mondta a döntést, s közölte: ez a szövegtervezet közelebb hozza annak a majdnem egy évszázados küzdelemnek a végét, amelyet az amerikai egészségügyi rendszer megreformálásáért folytatnak.

A felsőház 60-39 arányban hagyta jóvá a dokumentumot: mint várható volt, egyetlen republikánus sem szavazott igennel. Több mint száz éve nem tartott a szenátus szavazást december 24-én, ilyen közel a karácsonyhoz: ez a formabontó lépés is azt mutatta, hogy az Egyesült Államokat irányító demokrata kormányzat kulcsfontosságúnak, szimbolikus jelentőségűnek tartotta a törvény minél gyorsabb, azaz még 2009-es megszavazását.

Az elmúlt hetek sorozatos egyeztetései egyébként még a harcedzett törvényhozókat is kifárasztották: valószínűleg ennek tudható be, hogy éppen a szenátus demokrata többségének vezetője, Harry Reid (aki a törvénytervezet elfogadtatásáért vívott harcot irányította) először tévedésből nemmel szavazott javaslatra, óriási felzúdulást keltve - majd azután gyorsan kijavította magát...

A szenátusi dokumentumot egyébként a jövő év elején még összhangba kell majd hozni a képviselőház által már novemberben elfogadott - a szenátusétól több pontban eltérő - szövegváltozattal. Mihelyt a két testület kidolgozza a közös dokumentumot, azt újra mindkét házban meg kell szavazni, s ezt követően lehet Barack Obama elnökhöz küldeni aláírásra. A republikánusok máris jelezték: folytatják a harcot a törvénytervezet ellen. Reid a szavazás után úgy nyilatkozott, hogy ez a mostani döntés győzelem minden amerikai számára. A képviselőház elnöke, a demokrata Nancy Pelosi pedig közleményében leszögezte: hamarosan meglesz a közös tervezet.

Az új amerikai elnök belpolitikai programja szempontjából meghatározó egészségügyi csomag szenátusi változata több mint 30 millió amerikaira terjesztené ki a betegbiztosítást: ez a 65 évnél fiatalabb amerikaiak 94 százaléka. (A 65 évnél idősebbek számára már van egy ilyen, kormányzati irányítás alatt álló rendszer: a Medicare.) Obama reformterve a legnagyobb változást jelenti az amerikai egészségügyi politikában 1965, a Medicare létrehozása óta.

 

Barack Obama egy egészségbiztosítnak megrendezett konferencián
U.S. President Barack Obama attends a meeting with health care providers at the Children's National Medical Center in Washington July 20, 2009. REUTERS/Jason Reed (UNITED STATES HEALTH POLITICS IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.