A szenátus asztalán tüntettek a chilei diákok

A chilei szenátus bizottsági ülésére rontott be tucatnyi egyetemista, népszavazást követelve a tandíjmentes oktatás védelmében.

Az incidensre akkor került sor, amikor az oktatási miniszter épp az oktatás jövő évi büdzséjéről tárgyalt az oktatási bizottság ülésén. Három egyetemistaaz asztalra ugrottak, azonnali népszavazást követelve az ingyenes oktatás védelmében. Az épületben órákig tartózkodtak, miközben a szenátus előtt több száz diák tüntetett. A kiérkező rendőrség elzárta az épület bejáratát a tiltakozók elől. Felipe Bulnes oktatási miniszter sietve elhagyta az épületet, míg a Szenátus elnöke – az ellenzéki Párt a Demokráciáért színeiben politizáló Guido Girardi – egyetértéséről biztosította a diákokat, és kritikával illette a módot, ahogyan a kormány kezeli a tiltakozásokat.

A dél-amerikai országban csaknem fél éve tartanak a diákok tiltakozó megmozdulásai, amelyek során több összecsapás is történt a rendőrökkel. A hét során 260 személyt őrizetbe vettek a diákok által emelt barrikádok felszámolásakor könnygázzal és vízágyúval vívott küzdelmek során. A kormány emelte a riadókészültságet is, ezzel a legmagasabb fokra emelve 1990, Augusto Pinochet távozása óta.

A diákok az oktatási rendszer teljes reformját, a költségvetés növelését követelik. Az államfő, Sebastian Pinera a közelmúltban négymilliárd dollárnyi extraforrás biztosítását ígérte meg az elégetetlenkedőknek, ám egyelőre nem született megnyugtató megegyezés. (BBC)

Folytatódnak a vízágyús küzdelmek a diáktüntetések ellen Chilében
Demonstrators are hit by a jet of water released from a riot police vehicle during a protest in Santiago October 20, 2011. Students occupied the Senate headquarters in Santiago demanding free and better state education, as well as for an end to profit-making in the public education system. REUTERS/Carlos Vera (CHILE - Tags: POLITICS CIVIL UNREST EDUCATION TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.