A szemétnek még csak most jön a java

A Vezúv csúcsán lévő vulkanológiai intézet havonta postázza jelentését a külföldi tudósítóknak az esetleges kitörés evakuálási tervével. A vulkánra épült város már bekövetkezett katasztrófában él: újra kezdi elborítani a szemét.

Nálunk nincs szemét és szelektíven gyűjtjük a hulladékot. Önkormányzattól függ. Az olaszok nehezen tanulják meg, mit hova kell dobni, de rá kell nevelni őket! – mondja lapunknak a Nápoly közeli, Torre Annunziatában élő Jámbor Judith, a helyi Magyar Kulturális Kör elnöke.

Nápoly központi vásárlóutcájában eldobott cigarettacsikket sem látni, de minél külső kerületekben annál nagyobb kupacok, tornyok, hegyek magasodnak. 2008-as kormányra kerülésekor Silvio Berlusconi gyors takarítást ígért, a szemét azonban azóta is dagad. A nápolyi kukaégetések híre minden római kormányválság idején bejárja a világot. Így történt szeptember végén is, a miniszterelnök legutóbbi megbuktatási kísérletekor is. A katasztrófavédelmet vezető Guido Bertolaso szerint 2011 tavaszán robban a tarthatatlan szeméthelyzet, az akkorra jósolt előrehozott parlamenti választásokkal együtt.

Napi ezer tonna háztartási hulladékról van szó. Szeméttelepből senki nem kér: 2008-ban Chiaiano tüntetett, most a külvárosi Terzigno asszonyai állják el a szemétszállító kamionok útját (azokét, melyeket éjszaka még nem gyújtottak fel). Oltalmazójukhoz, San Gennaróhoz énekelnek. Azt nem árulják el, kitől kapják a közös El a szeméttel! feliratú pólót. A Terzigno lerakójához tartozó 400 ezer lakosú körzet köztisztasági feladatait egy venetói cég nyerte el, és egykori elítélteket foglalkoztatott. A camorrának ez nem tetszett. „Érthető, hogy a családok nem akarnak szemétbűzt, a szálakat viszont az ökomaffia mozgatja" - számolt be a nápolyi szemétbizottságban a közrendfenntartással megbízott Mario Morelli tábornok.

Pompejiben az ásatások bejáratát zárták le azok, akik a Vezúv természeti parkjában tervezett szeméttároló ellen tüntettek. A turisták véleménye az volt, hogy inkább az ókori romokat pucolnák le. A hulladékot néha azért elviszik, ha tudják, hova. Veneto tartomány elnöke, Luca Zaia nemet mondott. „Nem kérünk a déli szemétből”- hangoztatta az Északi Liga politikusa. Így 61 ezer tonna nápolyi szemét titokban a délebbre fekvő Pugliába érkezett meg.

A nápolyi őszben még süt a nap, de ha elkezd esni, a szemét szétfolyik, szokás szerint a bûz és város haragja Karácsonyra tetőzik. A szicíliai Palermóban június óta áll a szemét, a polgármester Diego Cammarata azonban egy hónapon át a dél-afrikai VB-n szurkolt.

Utcakép Nápolyban. 2011 tavaszán robbanhat a helyzet – jósolja a katasztrófaelhárítás
People walk by a huge pile of uncollected garbage on a street downtown Naples on September 23, 2010. Naples' latest trash crisis turned nastier late on September 23 as two garbage trucks were set alight and police clashed with demonstrators protesting against a new dump on the slopes of Mount Vesuvius. AFP PHOTO / ROBERTO SALOMONE
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.