A szemét miatt rúgták ki a baloldali főpolgármestert

Bogotá népszerű első emberét, Gustavo Petrót felmentette tisztségéből és 15 évre eltiltotta közhivatal ellátásától a kolumbiai főügyész. Az indok a tavaly év végi szemétszállítási válság volt.

A főügyész, Alejandro Ordonez szerint Petro csalást követett el a szemételtakarítás reform végrehajtásakor, és ő felel a csődhelyzetért is.

Petrót – az M-19 gerillaszervezet egykori tagját – 2011-ben a Haladásért Mozgalom jelöltjeként választották meg a nyolcmillió lakosú Bogota polgármesterévé. Szakítani akart a szemétszállításra specializálódott „maffiákkal”, vagyis azokkal a magáncégekkel, amelyek a városi költségvetésből kapták a pénzt munkájukért. Helyette egy városi cég alapítását jelentette be. A terv végrehajtása azonban nem volt kellően megalapozva, nem volt elegendő városi szemétszállító jármű, így káosz alakult ki. Bogotában hetekig nem vitték el a szemetet, a kolumbiai főváros a saját hulladékában fuldoklott.

Két év alatt ez egyébként már a második eset, hogy menesztik Bogotá polgármesterét. Petro elődje, Samuel Moreno Rojas hasonlóan végezte. Őt korrupciós vádakkal 2011 szeptemberében ítélték börtönbüntetésre. Petrónak most még van fellebbezési lehetősége.

A polgármester hétfő esti sajtóértekezletén közölte, hogy támogatóit egyelőre nyugalomra inti, várják meg, amíg az igazsászolgáltatás foglalkozik az ügyével. Ám nem sokkal később az internetre, a Facebookra és Twitterre feltett üzenetében bejelentette, hogy a belföldi és a nemzetközi közvéleményhez fordul szolidaritásért, szerinte ugyanis puccsot hajtanak végre Bogota „haladó” városvezetése ellen. A leváltott polgármester hétfő késő este a hivatala előtt összegyűlt több ezer támogatójától azt kérte, hogy a központi Bolívar terén tartsanak szimpátiatüntetést a következő napokban.

A Reuters szerint Bogotá polgármesterének elmozdítása, beleértve a közügyektől való 15 éves eltiltást, nagy csapás jelent a kolumbiai baloldalra pont egy olyan időszakban, amikor a jelek szerint jól haladnak a jobboldali kormány és a marxista FARC gerillamozgalom béketárgyalásai Havannában. A múlt hónapban sikerült elvi megegyezésre jutni arról, hogy a gerillák a végleges fegyverletétel után miként térhetnek vissza a politikai életbe. A FARC néhány napja egy hónapos egyoldalú fegyverszünetet hirdetett.

Petro a hivatal erkélyéről azt állította, hogy a főügyész ezzel a döntésével értésre adta, hogy a békefolyamat ellen van. „Nekünk most egy békés és demokratikus forradalmat kell elindítanunk” – mondta.

Az ügyben megszólalt Juan Manuel Santos elnök is. Szerinte tiszteletben kell tartani a főügyész ítéletét, de azt is, hogy a leváltott polgármesternek joga van fellebbezni.

Gustavo Petro hétfőn kiállásra szólította fel a támogatót a „haladó” városvezetés elleni puccsal szemben
Bogota mayor Gustavo Petro speaks during a rally at the Plaza de Bolivar in Bogota December 9, 2013. Petro, the leftist mayor of Colombia's capital was removed from his post on Monday for the mismanagement of garbage collection and banned from holding office for 15 years, a blow to the nation's left as peace talks continue with Marxist FARC rebels. REUTERS/Fredy Builes (COLOMBIA - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.