Ferenc, a szegények püspöke - Portré

Az argentin Jorge Mario Bergoglio, Buenos Aires-i érsek pápává választása valódi meglepetést okozott, üzenet a Vatikán részéről. Bár csendes és visszafogott, az új katolikus egyházfőt jó vezetőnek tartják.

Bergoglio az első jezsuita és egyben az első dél-amerikai egyházfő. Utóbbi mindenképpen mérföldkő, és jelentős nyitásra utal. Bergoglio, aki mostantól Ferenc néven lesz pápa, állítólag már Joseph Ratzingernek is komoly riválisa volt a 2005-ös, előző pápaválasztáson, de most relatíve magas kora és nem tökéletes egészsége miatt nem szerepelt az esélyesek között.

Bergoglio egy 2005-ös, a néhai II. János Pál tiszteletére tartott mise közben
Argentine Cardinal Jorge Mario Bergoglio conducts a mass in honor of Pope John Paul II at the Buenos Aires cathedral in this April 4, 2005 file photograph. Bergoglio of Argentina was elected pope on March 13, 2013 to lead the Roman Catholic Church, a prelate announced to huge crowds gathered in St. Peter's Square. He took the name Pope Francis, the cardinal said. REUTERS/Enrique Marcarian/Files (ARGENTINA - Tags: RELIGION PROFILE TPX IMAGES OF THE DAY)

Egyelőre nehéz megmondani, hogy a konzervatívok vagy az egyház megújítói közé sorolható: bennfentesek szerint mindkét tábor szereti magáénak vallani, mert az egyházi tanítások tekintetében konzervatívnak mondható, ám latin-amerikai származása és teljes életútja arról tanúskodik, hogy a fejlődő világra – a katolikus egyház legfőbb bázisára – jóval több figyelem jut majd. Az új pápa még némi humort is megengedett magának, amikor a Vatikán erkélyéről azt mondta: jó messziről hívtak most római püspököt.

Egy ötgyermekes családban született Buenos Airesben, szülei olasz származásúak voltak, apja vasúti alkalmazottként dolgozott. Bergoglio állítólag gyerekkorában vegyész szeretett volna lenni, de 22 évesen csatlakozott a jezsuitákhoz. Filozófiai tanulmányokat hallgatott, majd irodalmat és pszichológiát tanított. 1969-ben szentelték pappá, tanulmányai egy részét Németországban végezte, végül a teológia professzora lett. Kiemelkedő intellektusnak tartják. 

A 76 éves Bergoglio szerény, halk szavú, alázatos férfi, akit ismerői a „szegények püspöke” címmel is megtiszteltek. (Üdvözlő üzenetében Barack Obama amerikai elnök is „a szegények bajnokaként” méltatta az új katolikus egyházfőt.) Amikor 2001-ben bíborossá avatták, argentin híveinek azt tanácsolta, ne utazzanak vele Rómába ünnepelni, fordítsák inkább a pénzt a szegényekre. Rendszeresen bírálja a hazájában dúló korrupciót, és felemelte a szavát a szegényekért. A társadalmi igazságosság egyik szószólójaként tartják számon az egyházon belül.

John Allen, a National Catholic Reporterben megjelent cikke szerint szerénysége életvitelében is megmutatkozik: a püspöki palota lakosztálya helyett megelégszik egy kis lakással, sofőrös autó helyett a tömegközlekedést választja, ráadásul szívesen főz magának. Az argentin gazdasági válság alatt többször felemelte a szavát a szegények és a rászorulók érdekében, bírálta a növekvő társadalmi különbségeket, és ostorozta a globalizációt és a nyakló nélküli kapitalizmust.

Hazájában Bergoglio többször is konfliktusba keveredett a  politikai elittel. Amikor az argentin kormány 2010-ben engedélyezte a melegházasságot, Bergoglio minden fórumon hevesen ellenezte ezt, éppúgy, mint azt, hogy a meleg párok gyerekeket fogadhassanak örökbe. Cristina Fernandez Kirchner argentin elnök középkorinak minősítette megnyilatkozásait. Bergoglio azonban azzal tromfolt: Ne legyünk naivak, ez nem egy politikai küzdelem, hanem  egy destruktív próbálkozás Isten terve ellen.

Megpróbálták politikailag is ellehetetleníteni: 2005-ben egy emberi jogokra szakosodott ügyvéd keresetet nyújtott be ellene, arra hivatkozva, hogy a hetvenes években együttműködött a katonai juntával két jezsuita pap elrablásában. Az ügyvéd állítása szerint a papok bírálták a rendszert, és készek lettek volna katonai erővel megdönteni azt. Bergoglio tagadta a vádakat, és nem is találtak bizonyítékokat ellene. Annyi azonban kiderült, hogy a diktatúra alatt mindent elkövetett, hogy a keze alatt dolgozó papok kerüljenek minden politikai aktivitást. 

Bár csendes és visszafogott, jó vezetőnek tartják. Allen idéz cikkében egy névtelenséget kérő bíborost, aki a pápaválasztás előtt azt mondta: Bergoglio négy év alatt mindent képes lenne megváltoztatni. Kérdés, lesz-e hozzá ereje.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.