Afrika a segélyek kétszeresét tékozolja el

A fekete kontinens kétszer annyi pénztől esik el a korrupció miatt, mint amennyit nyer a neki juttatott segélyekkel, állítja egy jelentés.

Az adóelkerülés, a titkos bányászati szerződések és a gyanús pénzügyi ügyletek miatt Afrika kétszer annyi pénztől esik el, mint amennyit nyer a kontinens országainak juttatott segélyekkel – állítja az Afrika fejlődését elemző éves jelentés. A dokumentumért felelős szakértői csapatot vezető Kofi Annan szerint ennek hatásait gyerekek és nők érzik a saját bőrükön - jelentette a BBC.

Kofi Annan az oslói Szudán-donorkonferencián
Kofi Annan az oslói Szudán-donorkonferencián

Az egész olyan, mintha a szegények asztaláról vennék el az ételt. A bevételeik nagyságát eltitkoló cégek például 38 milliárd dollár adót csalnak el évente – tette hozzá a volt ENSZ-főtitkár. Szerinte az afrikai országoknak elsősorban a kormányzati működésen kellene javítaniuk, a gazdag fejlett államoknak pedig segítséget kellene nyújtaniuk, hogy a kontinens országai be tudják vezetni az átláthatóságot segítő globális szabályokat.

A jelentés a Kongói Demokratikus Köztársaságot hozza fel példaként, ahol 2010 és 2012 között öt bányászati engedélyt ítéltek oda „nagyon átláthatatlan és titkos módon”, ezzel 1,3 milliárd dollárnyi kárt okozva az államnak. Ez a pénz a duplája annak, amit az ország egészségügyi és oktatási rendszerére szánnak. A bányászati miniszter természetesen tagadja a vádakat, állítása szerint Kongó nem vesztett semmit, és minden átláthatóan ment.

A bányász több adót fizet, mint a multi 

A jelentés azt is javasolja, hogy a nyersanyagban gazdag afrikai országok vizsgálják felül adórendszerüket. Ezeket ugyanis annak idején még úgy tervezték meg, hogy vonzzák a külföldi befektetőket, a helyi lakosok azonban rosszul jártak. A dokumentum szerint például Zambiában 2005 és 2009 között 500 ezer rézbányász együttvéve több adót fizetett be, mint a legnagyobb multinacionális cégek. Az afrikai kormányoknak azt is biztosítaniuk kellene, hogy a helyi vállalkozásokat is bevonják a termelésbe.

A jelentés elkészítésében részt vett még például Olusegun Obasanjo egykori nigériai elnök és Graca Machel, Nelson Mandela dél-afrikai exelnök felesége.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.