A szaúdi kormány is benne volt 9/11-ben?

Két volt amerikai szenátor szerint Rijádnak közvetlen szerepe lehetett a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban – közölte csütörtökön a The New York Times.

Bob Graham és Bob Kerrey volt demokrata szenátor – annak idején mindkettejük részt vett egy-egy, a merényletek körülményeit feltáró kongresszusi bizottság munkájában – állítását eskü alatt tett írásbeli vallomásban erősítette meg. A két vallomást – egy, az áldozatok családtagjai által a szaúdi kormány és az arab ország más intézményei ellen 2002-ben elindított, azóta több szövetségi bíróságot megjárt eljárás keretében – múlt pénteken nyújtotta be a két volt amerikai honatya. A többször is elakadt jogi erőfeszítéseket legutóbb egy fellebbviteli bírósági novemberi határozata mozdította ki ismét a holtpontról. Ennek értelmében bizonyos, terrorizmussal összefüggő perek esetében a külföldi kormányok mégsem élveznek mentességet.

Graham exszenátor meggyőződése szerint „közvetlen vonal létezett" egyes, a 2001-es támadásokban részt vett terroristák és Szaúd-Arábia kormánya között. Kerrey exszenátor úgy vélekedett, hogy "jelentős kérdések megválaszolatlanok maradtak" Rijád szerepével kapcsolatban.

A szaúdiak ügyvédjei máris kérelmezték a bíróságtól, hogy az ne vegye figyelembe a két volt honatya vallomását, arra hivatkozva, hogy a vizsgálatok, amelyekben Graham és Kerrey is részt vett, „felmentették" Rijádot, és a 9/11-bizottság zárójelentése szerint nem találtak rá bizonyítékot hogy a szaúdi kormány intézményesen vagy vezető szaúdi személyiségek finanszírozták volna az al-Kaida terrorszervezetet.

A vizsgálat során titkos adatokhoz hozzáfért Graham és Kerrey szerint szó sem volt felmentésről, csak korábban pénz- és időhiány miatt nem volt mód tüzetesebben kivizsgálni Rijád szerepét. A két volt szenátor szerint tisztázni kell, hogy milyen szerepet játszottak egyes, a szaúdiak által támogatott jótékonysági szervezetek az al-Kaida pénzelésében, és hogy mi köze volt a terrortámadásokhoz az előző évtized elején San Diegóban élő Oma al-Bajumi szaúdi állampolgárnak, akit két gépeltérítőhöz és szaúdi hivatalos személyekhez is kapcsolatok fűztek.

Az amerikai igazságügyi minisztérium támogatja azt a szaúdi álláspontot, hogy az illetékes manhattani körzeti szövetségi bíróság ne fogadja be az ügyet. Washington szerint ugyanis Szaúd-Arábia hivatalos képviselőit megilleti a nemzetközi immunitás. Szaúd-Arábiát az Egyesült Államok fontos szövetségesének tekinti a szélsőséges iszlamizmus motiválta terrorizmus elleni harcban, valamit Irán befolyásának ellensúlyozásában a Közel-Keleten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.