A szaúdi herceg tart a szélsőségesek megerősödésétől Szíriában

A davosi világgazdasági fórumon Turki al-Faiszal szaúdi herceg korszerű légelhárító, illetve harckocsik megsemmisítésére alkalmas fegyvereket kért a szíriai felkelőknek.

Ebben nem lenne semmi új, ám az indoklása már meglepő. Turki al-Faiszal, aki korábban a szaúdi hírszerzés főnöke volt, azt fejtegette, ily módon lehetne megelőzni, hogy az Aszad-rendszer elleni felkelésben a “szélsőséges”, azaz dzsihadista erők vegyék át a dominanciát. Szerinte “rettenetes hiba lenne”, ha az igazi szíriai felkelők nem jutnának megfelelő fegyverekhez. Hatvanezren már életüket veszítették, meddig kell még várni, amíg ennek a számnak a duplája, triplája meghal, mielőtt sikerülne Aszadot távozásra kényszeríteni? – tette fel a költői kérdést.

Abdullah, Szaúd-Arábia királya volt az első arab vezető, aki nyíltan kiállt az ellenzéki erők felfegyverzése mellett a 2011 márciusában kezdődött felkelést követően. Katar és Törökország tekinthető a szaúdiak mellett a felkelők fő fegyverszállítójának és fiananszírozójának, ám al-Faiszal herceg ilyen egyértelmű nyilvános kiállása azért nem gyakori – állapította meg a brit Guardian napilap. Ahmet Davutoglu török külügyminiszter, ugyancsak Davosban, már diplomatikusabb volt, nem vetette fel a fegyverszállítások kérdését, ám annyit mondott, hogy “Törökország segítsége korlátok nélküli Szíria népének”.

Az utóbbi hetekben amerikai, brit és más nyugati kormányzati források is magánbeszélgetéseken kifejezésre juttatták aggodalmukat a dzsihadisták növekvő jelenléte miatt az Aszad-rendszer elleni felkelésben – állítja a Guardian közel-keleti szakírója. Éppen ezért ajánlottak visszafogottságot, hogy milyen típusú fegyverekhez jutnak a lázadók. A szaúdi herceg most viszont a logika megfordításával érvelt a fegyverszállítások mellett. “Olyan korszerű fegyverekre van szükség, amelyek lelőhetik a rezsim repülőgépeit, távolról kilőhetik a páncélozott járműveket” – idézte szavait a Reuters. Hozzátette, természetesen gondosan meg kell válogatni, hogy kinek a kezébe adjanak ilyen fegyvereket, amelyekkel aztán hitelességüket is erősíteni lehet. “Most a szélsőségesek rendelkeznek csak ilyen eszközökkel, s ezért az ő presztízsük emelkedik” – mondta. Gyakorlatilag világosabban fogalmazta meg, amit korábban ugyancsak a davosi fórumon Abdullah szaúdi király jegyzett meg: “Az új tálibok, akikkel számolnunk kell a jövőben, azok Szíriában lesznek”. Mindezt részben osztja Washington is, hiszen az Egyesült Államok immár formálisan is terrorista szervezetnek minősítette a Dzsahat al-Nuszra csoportot, mint az al-Kaidához kötődőt. Márpedig a hírszerzési források szerint az al-Nuszra viszonylag jelentős erőt képvisel a szíriai felkelésben.

Egyes hírmagyarázók szerint immár az úgynevezett szír szabad hadsereg is tart a nemzetközi dzsihadistáktól, akik könyörtelenül szedik egyenruhás és civil áldozataikat. Fennáll annak veszélye, hogy a felkelés a diktatúra megdöntésével vallásháborúba torkollik, Aszad alavitái és a hozzájuk vallásig közel álló síiták ellen élik ki indulataikat. Egy új szunnita vezetésű Szíria persze távolodna Irántól, s közeledne Szaúd-Arábiához és Törökországhoz, ám az ár életekben tragikus lenne – a szakértők szerint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.