A szabad választásokra várnak Tunéziában

A tunéziai kormány egyik minisztere kötelezettséget vállalt arra, hogy lemond tisztségéről, ha az észak-afrikai országban belátható idő belül nem tartanak szabad választásokat.

Nadzsib Csebi ellenzéki politikusból lett területfejlesztési miniszter, a Haladó Demokratikus Párt (PDP) vezetője a BBC-nek nyilatkozva azt mondta: nagyjából hat-hét hónapos átmeneti időszak után már meg lehetne rendezni a valóban demokratikus és szabad választásokat.

Tiltakozó tüntetők egyike jelszavakat kiáltozik Tuniszban 2011. január 19-én
Tunisz, 2011. január 19. A bukott elnök pártja, az Alkotmányos Demokratikus Egyesülés (RCD) ellen tiltakozó tüntetők egyike jelszavakat kiáltozik és tunéziai zászlót fog Tuniszban 2011. január 19-én, öt nappal az után, hogy a tömegmegmuzdulások eredményeképpen Zin el-Abidin ben Ali tunéziai államfő elmenekült az országból. A tüntetők amiatt tiltakoztak, hogy az RCD több minisztere is két nappal korábban megalakult nemzeti egységkormány tagja maradt. (MTI/AP/Thibault Camus)

Csebi a nyilatkozatban úgy vélte, hogy teret kell engedni a mérsékelt iszlám eszmék térhódításának a tunéziai politikában, mert az bizonyos mértékig garancia a stabilitásra. Példaként Marokkót hozta fel, ahol az iszlám jelen van a politikában, és az országban nyugalom honol.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.