Vége a leghosszabb polgárháborúnak

A Srí Lanka-i hadseregparancsnok bejelentette hétfőn, hogy véget értek a harcok, a kormánycsapatok teljesen felszámolták a lázadó Tamil Eelam Felszabadító Tigriseinek (LTTE) erőit, és helyreállították a 25 éves szeparatista háború által megosztott nemzet egységét. A lázadók már vasárnap beismerték vereségüket, ami után a hadsereg a biztonság kedvéért likvidálta vezetőik többségét.

„Felszabadítottuk az egész országot, teljesen megszabadítva az északi országrészt a terroristáktól. Teljes ellenőrzésünk alá vontuk az LTTE által birtokolt területeket” – mondta Szarat Fonszeka altábornagy az állami televízióban.

A televízió megerősítette, hogy meghalt Velupillai Prabhakaran, a lázadók vezére, de azt nem részletezte, hogyan. A kormány tájékoztatási hivatala sms-eket küldött szét az országban, hogy meghalt Prabhakaran és két fő helyettese, Szúszaj és Pottu Amman is.

Mahinda Rajapaksa, a szingaléz többségű Sri Lanka elnöke még szombaton, jordániai látogatásán ünnepélyes jelentette be, hogy a negyedszázada tartó háborúnak vége, s a hírre Colombóban és a szigetország néhány más városában is tüzijátékkal, ünnepléssel köszöntötték a lázadók feletti győzelmet.

Miután még vasárnap délután is elszórt ellenállásról érkeztek jelentések, az elnök keddre ígért televíziós nyilatkozatot és sajtóértekezletet.

A hírügynökségek értesülése szerint az utóbbi három nap további 60 ezer tamil civilnek sikerült kimenekülnie a mindössze egy négyzetkilométernyi területre csökkent háborús zónából. A Vöröskereszt becslése szerint az utóbbi két-három hétben majd 250 ezer civil hagyta el Sri Lanka észak-keleti körzetét, ahol egyre szűkülő őserdős területen a tamil fegyveresek gyakorlatilag október óta álltak ellen a hadsereg offenzívájának.

Ugyancsak a Vöröskereszt szerint januártól május 7-ig hétezren veszették életüket, azóta legalább további ezer halott még hozzászámolható. A hadsereg a külföldi tűzszüneti felhívási kezdeményezésekre többször is megígérte az ágyúzás és a bombázás szüneteltetését, de ezt az ígéretét nem tartotta be.

A hétvégén - a hadsereg egyik tisztje szerint - kétségbeesett helyzetükben tamil lázadók öngyilkos merényleteket hajtottak végre a katonák közelébe érkezve, állítólag többszáz holttest fekszik elhantolatlanul.

A fegyverletételi bejelentések ellenére a Srí Lanka-i hadsereg úgy tűnik, semmit nem bízna a véletlenre: egy kommandó végzett a tamil tigrisek politikai szárnyának vezetőjével és két másik vezérével is - közölte hétfőn a hadsereg egyik névtelenül nyilatkozó tisztségviselője.

Az illetékes szerint a vasárnap éjszaka történt harcokban életét vesztette Balaszingham Nadeszan, a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű szervezet politikai szárnyának vezetője, illetve két másik lázadóvezér is. Először nem volt ismert az LTTE főparancsnokának, Vellupillai Prabhakarannak a holléte, de a lázadóvezér legidősebb fiának, Charles Anthonynak a holttestét megtalálták.

Ezután érkezett a hír, hogy maga a másfél éve "láthatatlan" fővezér is halott: a kormánycsapatok teljesen bekerítették egy apró, egy négyzetkilométernél kisebb területen, majd amikor egy mentőautóban megpróbált kiszökni az ostromgyűrűből, vele utazó két helyettesével együtt lelőtték.

Prabhakaran elfogását - élve vagy halva - döntő fontosságúnak tartották az indiai-óceáni szigetország polgárháborújának befejezése szempontjából. Ha ugyanis sikerült volna megszöknie, kiterjedt nemzetközi csempészhálózata és a külföldön élő tamilok támogatása révén újrakezdhette volna a gerillaháborút. Prabhakaran állítólag meghagyta testőreinek, hogy inkább öljék meg, és testét a felismerhetetlenségig égessék el, semmint hogy fogságba essen. A többi tamil lázadót is arra képezték ki, hogy inkább legyen öngyilkos, mint fogoly, és közülük sokan hordtak ciánkapszulát a nyakukba akasztva.

Hétfőn Colombóban több mint ezer tüntető gyűlt össze a brit nagykövetség épületénél, néhányan kövekkel dobálták meg a képviseletet, több ablak betört - közölték szemtanúk. Más tüntetők elégettek egy David Miliband brit külügyminisztert ábrázoló bábut, majd átdobták a követséget övező kerítésen. Miliband korábban bírálta a Srí Lanka-i kormányt azért, ahogy a tamil szélsőségesek ellen háborút folytatott. Nagy-Britannia egyben támogatta azt a kezdeményezést, hogy indítsanak vizsgálatot a háborús bűnök feltárására.

Az egykori Ceylon lakosságának 18 százaléka tamil, 1983 óta indítottak fegyveres akciót a függetlenség elnyérésére, s egy ideig tartósan is ellenőrzésük alá tudták vonni a sziget északi részét. Az elhúzódó polgárháború több mint 70 ezer életet követelt.

XVI. Benedek pápa a Srí Lanka-i polgári lakosság megoltalmazására, békére szólított fel vasárnapi Regina coeli imádságában. A katolikus egyházfő a Szent Péter téren összegyűlt hívők előtt az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhívásához csatlakozott, s egyben kérte a Srí Lanka-i harcoló feleket, hogy tegyék lehetővé a polgári lakosság evakuálását a harcok sújtotta övezetből. XVI. Benedek felkérte a humanitárius szervezeteket, s elsősorban a katolikus segélyszolgálatokat, hogy tegyenek meg mindent a menekültek sürgős élelmiszer- és gyógyszerigényeinek teljesítése érdekében.

 

Ünneplő Srí Lanka fővárosában, Colombóban
Ünneplő Srí Lanka fővárosában, Colombóban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.