A spanyolokra kenik az Obama-fiaskót

Európáról mond le, vagy csupán európai útjáról? – kedden már ezen tűnődtek Brüsszelben és más fontos fővárosokban, miután egyértelművé vált, Barack Obama amerikai elnök semmiféle madridi csúcstalálkozóra nem készül, holott az uniós spanyol elnökség ezzel az eseménnyel akarta megkoronázni féléves ténykedését az EU élén.

Önmarcangolássá fajult Európában a washingtoni értesülések fogadtatása: francia, német, spanyol és brit lapok az EU-t hibáztatták, amely nem mutatott kellő lelkesedést az afganisztáni csapaterősítések iránt, amely megosztott az orosz kapcsolatokat vagy a közel-keleti rendezést illetően, amely magára maradt a koppenhágai klímacsúcson, amely az eljelentéktelenedése ellen kidolgozott Lisszaboni Szerződéssel csak növelte az intézményi káoszt. Ráadásul az amerikai visszakozást csak két nappal azután jelezték, hogy Hillary Clinton külügyminiszter Párizsban az európai biztonság melletti „tántoríthatatlan elkötelezettségről” beszélt.

A január elsején hivatalba lépett spanyol elnökség valamikor májusra tervezte az egyébként szokásos EU-USA csúcsot, s meg is kezdte annak előkészítését. A hónap  elején Moratinos külügyminiszter azt hangoztatta: a kétoldalú viszonyt új alapokra kell helyezni, az unió marginalizálódásának elkerülése végett is. S tartottak magas szintű egyeztetést Madridban két hete, ahol nyoma sem volt annak, hogy Obama elnök húzódozna az újabb európai úttól. Ám e hét elején kiszivárgott: az amerikai elnök és csapata semmiféle csúcstalálkozót nem tervez, a programba az eseményt fel sem vették.

Ez nagy meglepetést keltett, a spanyoloknak az ügy rendkívül kínos. S hogy még kínosabb legyen, Brüsszelben nem haboznak rájuk is kenni a felelősséget. Az Európai Bizottság szóvivője azt mondta kedden, hogy a spanyol elnökséget kérdezzék az újságírók. Egyebekben viszont egyeztetési nehézségeket említett,  vagyis a csúcsszintű eszmecserét az idén később még megrendezhetik. Az amerikai félnek például nagyon megfelelne, ha a novemberi lisszaboni NATO-csúccsal hoznák össze.

A spanyol kormányfő egyébként a héten Washingtonba utazik, az imareggelin vesz részt, amelynek szónoka Barack Obama, de egyelőre nem szerepel a naptárban különtalálkozó az elnökkel. Így Zapatero üres kézzel térhet haza, holott abban reménykedett, hogy a májusi madridi EU-USA csúcs nagy diplomáciai siker, a féléves uniós elnökség megkoronázása lesz.

Amerikai részről azt hangsúlyozták, hogy Obama elnök tavaly hatszor repülte át az Atlanti óceánt, hogy megalapozza a kapcsolatokat, s miután ezt megtette, e sorozat folytatására nincs szükség. Ám brüsszeli diplomaták azért elismerik: a tavalyi prágai nagycsúcs, majd a novemberi minicsúcs alighanem meggyőzte az amerikai elnököt, hogy fölösleges időt pazarolnia tartalmilag üres találkozókra. Brit elemzők azt olvasták ki a washingtoni üzenetből, hogy az Egyesült Államokban továbbra sem tudják, kit kéne felhívni, ha Európával akarnak beszélni: a féléves elnökkel, az Európai Tanács új és állandó elnökével, a Bizottság elnökével, vagy az új külügyminiszterrel? Ez azonban inkább kifogás. Mint Charles Grant, a Center for European Reform igazgatója sokak véleményét jól összefoglalta: Obama arra a következtetésre jutott, hogy amíg Európa nem tud érdemben hozzájárulni a globális problémák megoldásához, addig fölösleges a kapcsolatok építésére sok időt fordítani. - Senki sem fog udvarolni az EU-nak, csupán azért, mert az egységes Európa olyan szép gondolat – mondja Grant.

Obama döntése ébresztő lehet az uniónak, amely attól is tart, hogy az Egyesült Államok és Kína közé szorul, s visszaszorul. Meglehet ez is magyarázza, hogy a spanyolok véget vetnének a Kínával szemben bevezetett fegyvereladási embergónak, s hogy Ashton külügyi főbiztos nem kommentálta az amerikaiak tajvani fegyverüzletét, amely most éppen feszültséggel telíti az Egyesült és Kína viszonyát, ideértve a pekingi fenyegetéseket arra az esetre, ha Obama fogadná a dalai lámát.

Az önsanyargatásban most örömüket lelő európaiak azonban megfeledkeznek arról, amiről a The New York Times cikkezett, hogy már a davosi csúcson sejteni engedték amerikai részről: a massachusettsi szenátusi választáson elszenvedett demokrata vereség után Obama befelé fordul, előtérbe helyezi a válságkezelést, s kevesebbet utazik, főként a tartalmatlannak ígérkező találkozóktól ódzkodik majd.

Obamát egyelőre nem bűvölték el.
Brüsszel, 2009. november 19. Fredrik REINFELDT, az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Svédország miniszterelnöke Brüsszelben 2009. november 19-én "EU-s Rubik-kockát" tart kezében, amelyen miniportrékon José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke (k), Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöki posztjára jelölt volt belga miniszterelnök (b) és a brit Catherine Ashton, az EU volt kereskedelmi biztosa, az Európai Tanács külügyminisztere szerepel. (MTI/EPA/DIRK WAEM)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.