A sötétben jöttek a tálibok

Az afganisztáni Kunar tartomány egyik ellenőrzőpontja ellen végrehajtott támadásnak 21 halálos áldozata volt. Rég sikerült egyszerre ennyi áldozatot szedniük.

Huszonegy katona vesztette életét abban a támadásban, amelyet a tálibok hajtottak végre az északkelet-afganisztáni Kunar tartomány egyik ellenőrzőpontja ellen vasárnap. Az iszlamista szélsőségesek a sötétség leple alatt, a hajnali órákban jöttek. Valószínűleg nagyon meglepték az afgán katonákat, mert a tűzpárbajban meggyilkolt huszonegyen kívül hetet foglyul ejtettek és elhurcoltak közülük. Mindeközben csak egy emberüket veszítették el.

A támadásról szóló bejelentésében Mohamed Zahir Azimi, az afgán hadsereg szóvivője azzal védte a mundér becsületét, hogy a rajtaütésben „több száz” tálib vett részt. Az iszlamista szélsőségeseknek rég sikerült egyszerre ennyi halálos áldozatot szedni. Hamid Karzai elnök a támadás miatt lemondta az aktuális külföldi útját. Srí Lankára ment volna.

A tálibok egyébként a kunari támadás után, vasárnap jelentették be, hogy felfüggesztik azokat a puhatolózó tárgyalásokat, amelyeket az amerikaiakkal folytattak öt emberük kiszabadításáért. A tárgyalásokon állítólag felmerült a fogolycsere lehetősége, vagyis hogy az amerikaiak az öt elengedett tálib fejében megkapják az egyik katonájukat, Bowe Bergdahl 2009 óta a tálibok foglya. Állítólag valahol Északnyugat-Pakisztánban rejtegetik – ott, ahol az afganisztáni tálib vezérek nagy része is bujkál.

Az amerikaiak nyíltan azzal a reménnyel mentek bele a fogolycsere-tárgyalásokba, hogy ez a párbeszéd esetleg átfogó béketárgyalássá növi ki magát. Egyelőre nem világos, hogy a kunari támadás és a fogolycsere-tárgyalások felfüggesztése között van-e összefüggés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.