A Sátán várná a képviselőket

Az oklahomai törvényhozás épülete előtt a tízparancsolatnak van emlékműve, de azután, hogy vallásszabadsági aggályokra hivatkozva emiatt az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) pert indított, a sátánisták is akarnak egyet.

Kisebbfajta lavinát sikerült elindítania az Amerikai Polgárjogi Szövetségnek (ACLU), amikor vallásszabadsági aggályok miatt tavalyelőtt pert indított az oklahomai törvényhozás ellen. A jogvédő szervezetnek az nem tetszett, hogy Oklahoma Cityben, a szövetségi állam törvényhozása előtt 2012-ben emlékművet állítottak a tízparancsolatnak, az erről szóló törvényben viszont egy szó sincs arról, hogy a keresztényen kívül más egyházat is megillet hasonló jog. Az ACLU keresete szerint ha Oklahoma egyfajta vallási megnyilvánulásnak teret enged, akkor mindegyik másik előtt is ajtót kell nyitnia, a jelenlegi helyzet viszont sérti a szabad vallásgyakorlás elvét.

Bár az ügyben döntés még nincs, az egyházak fantáziáját megragadta a dolog. Azután, hogy az ACLU elindította pert, Oklahoma Cityben a törvényhozás műemlékvédelmi bizottságánál jelentkeztek már saját szobor ötletével a hinduk, a nemzetközi állatvédő szervezet, a PETA képviselői, a paródiavallás, a Repülő Spagettiszörny Egyháza és nemrég – tavaly decemberben – a sátánisták is.

Az ő nevükben a héten egy New York-i szervezet, a Sátán Temploma, amely a templomos lovagok állítólagos bálványának, Baphometnek szeretne szobrot állítani a tízparancsolat emlékműve mellett. A szervezet szóvivője, Lucien Greaves az NBC-nek azt mondta, hogy a két emlékmű együtt a szabad vallásgyakorlás jelképe lehetne, de – fűzte hozzá leplezetlen cinizmussal – mivel a Baphomet-szoborra rá lehet ülni, aki akarja, széknek is használhatja, „ihletet meríteni és elmélkedni” a Sátán ölében.

A sátánisták egyébként kétméteres emlékművet akarnak, a középpontban Baphomet bakfejű, trónon ülő alakjával, amelyre egy kislány és egy kisfiú néz fel. Ami a költségeket illeti, a sátánisták mindent vállalnak. Huszonötezer dollár kényelmesen, csak a felajánlásokból összejött már – úgy, hogy a Sátán Temploma csak húszezret kért.

PR-szakértők azt mondják, hogy a sátánisták feltűnése Oklahomában egyelőre többet tett a szólás- és a vallásszabadságért bármiféle jogi huzavonánál. Ami ezt a huzavonát illeti, a szövetségi állam azzal érvel az ACLU keresete és nem mellesleg a Sátán Temploma ellen, hogy az emlékművet nem vallási, hanem kizárólag történelmi okokból állították fel: Oklahoma Cityben törvényhozási munka folyik, az egyik első törvénykönyv pedig a tízparancsolat, Baphomet-szobornak viszont – állítja Paul Wasselhoff, képviselőházi republikánus frakcióvezető-helyettes – nincs helye a törvényhozás előtt. Ezt a Sátán Temploma vitatja: Greaves szerint a Baphomet-szobor nemcsak üzenetet közvetítene, hogy az Egyesült Államok tiszteletben tartja a szabadságjogokat, de történelmi emléket állítana a marginalizált és megbélyegzett kisebbségeknek, az igazságtalanul kirekesztetteknek is.

Rózsaszín mise a melegekért

Ezzel párhuzamosan a kommentátorok és a jogi szakértők körében arról folyik a vita, hogy vonatkozik-e a sátánizmusra az első alkotmánykiegészítésben garantált két alapjog, a szólás és a vallásgyakorlás szabadsága – David Silverman, az American Atheists elnöke szerint ha tetszik, ha nem, igen –, a Sátán Temploma pedig valószínűleg visszhangzik a nevetéstől. Oklahoma az amerikai protestáns fundamentalizmus hátországának, a Bible Beltnek az egyik központja, így az, hogy az ACLU-nak kedvező döntés után esetleg mindennap egy Baphomet-szobrot kell kerülgetniük, menetrend szerint kivágta a biztosítékot a szövetségi állam politikusai között. Egyikük, a republikánus Don Armes figyelmeztetett is, nem árt emlékezni, hol jár az ember – szerinte „az ország szívében” –, és bár toleránsnak kell lenni a másként gondolkodókkal szemben, ez Oklahoma, és aligha fog működni a dolog. Hasonlóan nyilatkozott Earl Sears is. A szintén republikánus képviselő szerint az amerikai egy „hiten nyugvó nemzet”, így számára nemhogy a tízparancsolat mellett álló Baphomet-szobor, de a maga a vita gondolata is sértő. A tízparancsolat emlékművéről szóló törvény még 2009-ben, a helyi protestáns fundamentalisták hátszelével került a republikánus többségű törvényhozás elé, azután pedig, hogy elfogadták, Brad Henry akkori demokrata kormányzó azonnal el is látta a kézjegyével.

Szoborügyben az utolsó szó egyelőre a műemlékvédelmi bizottságé, a testület ugyanis az ACLU keresetéről szóló bírósági döntésig minden építkezést és átalakítást betiltott az oklahomai törvényhozás épületében. A sátánistákat ez persze nem nagyon érdekli. Azt mondják, ha az oklahomai törvényhozásban nem lehet, majd felállítják a szobrukat máshol. Az ACLU – jelezte eközben Brady Henderson oklahomai jogi igazgató – a leginkább azt szeretné, ha a vallás úgy ahogy van, kiszállna a politikából.

A Sátán Templomától egyébként nem idegen a fricska, ha a Bible Belt fundamentalistáiról van szó. Nyáron a szervezet a homoszexuálisok, a muzulmánok, az Irakban elhunyt amerikai katonák és rengeteg közéleti személyiség elleni gyűlöletbeszédeiről ismert prédikátor, Fred Phelps anyjának a sírján celebrált „rózsaszín misét”, de teljes mellszélességgel támogatott egy 2012-es floridai törvényt, amelyet Rick Scott kormányzó vitt át a helyi törvényhozáson. A törvény megengedi, hogy a floridai állami iskolákban tartott sportrendezvényeken ás más eseményeken a diákok „inspiratív üzenetekkel” állhassanak a közönség elé anélkül, hogy ebben a tanárok vagy bárki más megakadályozhatná őket. Bár a törvény szövegében sehol nem szerepel az „ima” szó, a kritikusok szerint Scott nyilvánvalóan erre gondolt, a Sátán Templomának viszont azért tetszett, mert így Floridában minden vallásnak, „sátáni gyermekeinknek” is lehetősége lesz megnyilvánulni. Greaves állítólag nem tudta megállni vigyor nélkül a bejelentést. Hátha valakinek fekete miséhez támad kedve a szalagavatón.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.