A sapkája is lerepült, de visszatért a pápa

XVI. Benedek egy Madrid közeli légitámaszponton bemutatott misével búcsúzott Spanyolországtól és a katolikus világifjúsági találkozótól. Sőt, eddig példátlan módon maga is meggyónt.

Alig néhány órával azután, hogy egy, szinte a semmiből kitört vihar miatt félbe kellett szakítania, homíliáját, újra a látogatására összesereglett milliónyi katolikus hívő elé állt XVI. Benedek pápa, hogy szabadtéri misével vegyen búcsút Spanyországtól és a párhuzamosan megrendezett katolikus világifjúsági találkozótól.

A pápa vasárnap felszólította fel a hívőket, ne hagyják, hogy a pillanatnyi gyönyöröket és birtoklást előtérbe  helyező külvilág letérítse őket az útjukról. Figyelmeztette őket: ne otthon, egyedül kövessék Jézust, hanem az egyházon belül.  Vagyis járjanak vasárnaponként templomba, áldozzanak és imádkozzanak rendszeresen, az egyház és a katolikus hit ugyanis nem választható el egymástól. XVI. Benedek ezzel elismerte: valóban komoly probléma, hogy a hívek elszakadtak az egyháztól, ám az okokra nem keresett választ. Viszont eddig pédátlan módon maga is meggyónt négy előre kiválasztott fiatalnak, annak a két fiúnak és két lánynak, akiket a szervezők közül, sorsolással választottak ki. A pápa a madridi katolikus világ ifjúsági találkozón többek között arra kérte a híveket: ne hagyják megrendülni a hitüket. Érvelt a házasság szentsége - ami szerinte kizárólag egy férfi és egy nő között képzelhető el -  és az egyházon belüli cölibátus mellett. Álláspontja senkit sem lepett meg, liberális fordulatra senki sem számított.

A katolikus egyházfő spanyol látogatásának záróakkordját nem kevés viszontagság előzte meg: szombat este XVI. Benedek éppen homíliáját tartotta a Cuatro Vientos légitámaszponton, amikor szinte a semmiből vihar tört ki, véget vetve a több százezer hívő által a helyszínen figyelemmel kísért eseménynek. A szél még a pápa hagyományos öltözékéhez tartozó fehér sapkát, a pileólust is lesodorta. Madridra minden előjel nélkül, szinte a semmiből sújtott le a vihar; a spanyol főváros szombaton egész nap gyanútlanul fuldoklott az elviselhetetlen hőségben, ám a pápa beszéde alatt egyik pillanatról a másikra elsötétült az ég, cikáztak a villámok, majd üvölteni kezdett e szél, és lecsapott az eső. (Hőguta miatt napközben még több száz olyan hívőt kellett kórházba szállítani, aki jó előre letáborozott a légitámaszpont előtt.) Le kellett tenni a tömeges áldozásról is, mert felborultak a Parque del Retiróban felállított mobil gyóntatófülkék is. Az ott elhelyezett 600 ezer ostyát végül nem sikerült kiosztani, a pápa lelki feloldozásban részesítette a megjelenteket.  XVI. Benedek egy esernyő védelmében hagyta el a helyszínt, arra buzdítva a hívőket, hogy „hitük legyen erősebb az esőnél”.

Erre az intelemre hallgatni azonban sokaknak a vihar előtt is nehéz volt; a katolikus egyházfő látogatását Spanyolországban folyamatos tüntetések kísérték, többek között az út magas költségei miatt. Bár ezek nagy részét a szervezők szerint maguk a világ minden tájáról idesereglett zarándokok állják, a tiltakozók közül sokak szemét szúrja, hogy a vizitre egy olyan időszakban kerül sor, amikor Spanyolország a gazdasági válság miatt éppen a szakadék szélén táncol. Felvonultak a melegek is, nemtetszésüknek adva hangot, amiért a katolikus egyház ellenzi az azonos neműek házasságát.

XVI. Benedek csütörtökön kezdte meg útját az ibériai országban. Tartott misét több ezer papnövendéknek, találkozott fiatal apácákkal, de José Luis Rodriguez Zaparero miniszterelnökkel és a királyi házaspárral – I. János Károllyal és Zsófia királynéval – is. Zapatero a megbeszélésen egyébként felvetette, hogy a Vatikán hasson oda, hogy a baszk katolikus egyház támogassa a megbékélési folyamatot Baszkföldön. (A 2000-es évek előtt a baszk klérus a szakértők szerint egyértelműen az ETA mögött állt, azóta viszont érezhető a távolodás a terroristák és az egyház között.) Most jó esély kínálkozik a megbékélésre, különösen, ha az egyház is segít - érvelt a spanyol kormányfő, aki az ETA felszámolásával szeretné biztosítani a helyét a történelemkönyvekben.

XVI. Benedek vasárnap azt is bejelentette: a  következő ifjúsági világtalálkozó Rio de Janeiroban lesz 2013-ban, egy évvel a tervezett időpont előtt. Nehogy ütközzön a 2014-es futball-világbajnoksággal.

Szombaton esernyővel kellett védeni XVI. Benedeket az időjárási viszontagságok elől
Assistants try to protect Pope Benedict XVI from a downpour that erupted during a prayer vigil at the Cuatro Vientos aerodrome as part of World Youth Day festivities in Madrid August 20, 2011. REUTERS/Susana Vera (SPAIN - Tags: SOCIETY RELIGION)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.