A román parlamentre is kitűzik a székely zászlót

A bukaresti törvényhozás ezzel akarja jelezni, hogy nem hajlandó vitába keveredni a magyar parlamenttel – mutatott rá Valeriu Zgonea alsóházi elnök.

Elítélő nyilatkozat helyett született a bukaresti parlament egyhangú döntése: a román törvényhozás előtt felsorakoztatják a helyi közösségek zászlaját. Köztük lesz legalább egy székely zászló is, Kovászna megye képviseletében. A bukaresti törvényhozás ezzel akarja jelezni, hogy nem hajlandó vitába keveredni a magyar parlamenttel – mutatott rá Valeriu Zgonea alsóházi elnök, a két ház állandó bizottsága által egyhangúan jóváhagyott határozat előterjesztője.

Az ülést megelőzően többen sürgették, a törvényhozás foglaljon állást arról, hogy pénteken kitűzték a székely zászlót a magyar parlament épületére. Az ellenzéktől jövő ötlethez több kormánypárti képviselő is csatlakozott. A liberális Puiu Hasotti felvetette a parlamenti kapcsolatok felülvizsgálatát, sőt a román-magyar baráti tagozat megszüntetését is. – De még azelőtt, jó lenne, ha Traian Basescu elnök reagálna a barátja, Orbán Viktor viselkedésére – mutatott rá Hasotti.

A Fidesz felelősségét hangsúlyozta Victor Ponta kormányfő is, „Románia ellenségének” nevezve a magyar kormánypártot. Egyúttal igyekezett lehűteni kollégáit, mondván: nincs „semmiféle probléma” sem Románia és a magyarok, sem Románia és Magyarország között, csak a Fidesznek fűződik választási érdeke a székelyzászló-ügyhöz.

A kormányzó Szociálliberális Unió (USL) liberális másik társelnöke, Crin Antonescu szenátusi elnök azzal intette visszafogottságra kollégáit, hogy „mi vagyunk az erősek”. – Nekünk nem úgy kell viselkednünk, mintha áldozatok vagy kis ország lennénk – mondta. Hozzátette: a román álláspont továbbra is az, hogy bárki bármilyen zászlót kifüggeszthet nem hivatalos helyen, vagyis „a házára, az erkélyére, az udvarán vagy családi ünnepségen”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.