A román parlament elítélte a kitoloncolásokat

A román parlament nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy Franciaországból és más európai országokból kitoloncoltak roma polgárokat, a román honatyák ezt a magatartást az állampolgári jogok súlyos megsértésének tekintik.

A román parlament két háza - a képviselőház és a szenátus - egyhangú szavazással elfogadott dokumentumában aggodalmát fejezte ki a cigány származású román állampolgárok csoportjai ellen hozott intézkedések miatt, amelyek keretében az érintetteket kiutasították vagy hazatoloncolták, illetve diszkriminatív módon biometrikus adatokat gyűjtöttek róluk.

Ezek az intézkedések a nyilatkozat elfogadói szerint nyilvánvalóan ellentétben állnak az Európai Unió dokumentumaiban, az Európai Unió Alapjogi Chartájában és az Emberi Jogok Európai Egyezményében lefektetett elvekkel. A román honatyák felhívják a figyelmet: minden államnak tiszteletben kell tartania az Európai Parlament és a Tanács 2004-ben elfogadott irányelvét, amely biztosítja valamennyi uniós polgárnak a szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogát, akárcsak azt a tíz évvel ezelőtt elfogadott elvet, amely kötelezővé teszi a faji- vagy etnikai származásra való tekintet nélküli egyenlő bánásmódot. 

A román parlament emlékeztet: az Európai Unió az államok és állampolgárok olyan közössége, amely a demokratikus értékeken alapul, mint amilyen a türelem, a mássághoz való jog, a kulturális és etnikai sokszínűség, a vallásszabadság tiszteletben tartása, az etnikai megkülönböztetés elutasítása. A romániai szenátorok és képviselők nyilatkozatukban üdvözlik az Európai Parlamentnek, az Európai Bizottságnak és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének a kitoloncolásokat elítélő elvi állásfoglalásait.

A parlament szükségesnek látja, hogy a mostanihoz hasonló válsághelyzetek kialakulásakor a román hatóságok azonnal és magas szinten reagáljanak, gyors megoldásokat keressenek. Ezáltal megelőzhetik a külföldön lévő román állampolgárok helyzetének súlyosbodását, akárcsak azt, hogy mindez kedvezőtlenül hasson a Románia és más EU-tagállamok közötti kapcsolatokra - hangsúlyozzák a dokumentumban.

A honatyák azt kérik a román kormánytól és az államfői hivataltól, hogy politikai, diplomáciai és adminisztratív téren tegyenek meg mindent a román állampolgárok alapjogainak védelméért, hiszen európai állampolgárokról van szó. Európai és országos szintű stratégia kidolgozását is szükségesnek látják annak érdekében, hogy a roma származású állampolgárok beilleszkedhessenek annak az országnak a társadalmába, ahol élnek. 

A honatyák nyilatkozatukban határozottan elutasítanak minden olyan politikai kísérletet, amely mesterséges módon össze akarja kötni a romák problémáját Romániának a schengeni övezethez jövő tavasszal esedékes csatlakozásával.

Játszadozó gyerekek egy Bukaresthez közeli faluban
Roma children play in front of an unfinished house in Calvini village, 110 km (68 miles) north of Bucharest, September 21, 2010. France has deported more than 8,000 Roma since the start of the year, rounding up families in illegal camps and offering them a financial incentive to leave the country as part of an initiative by President Nicholas Sarkozy to tighten security. REUTERS/Radu Sigheti (ROMANIA - Tags: SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.