A román miniszterelnök a holland szélsőségeseket okolja

A szélsőjobboldali pártok lassanként kezdik foglyul ejteni a tagállamok kormányait –mondta Ungureanu román miniszterelnök, aki bírálta Hollandiát, amiért az ellenzi Románia schengeni övezetbe való belépését.

-Az Európai Bizottságnak elemeznie kéne azt a jelenséget, ahogyan a szélsőjobboldali pártok lassanként kezdik foglyul ejteni a tagállamok kormányait - jelentette ki Ungureanu román miniszterelnök, aki szerint Hollandia belpolitikai okok miatt akadályozza Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez.

Ungureanu ezzel a bevándorlás-ellenes, Geert Wilders vezette holland Szabadságpártra (PVV) utalt, amely külső támogatást biztosít a holland kormánynak. Mark Rutte holland miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcs előtt közölte, országa mindaddig ellenezni fogja Románia és Bulgária belépését a schengeni övezetbe, amíg a két balkáni ország nem léptet életbe igazságügyi reformokat, és nem lesz eredményesebb a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcban.

A román vezetők szerint a PVV a felelős azért, hogy Hollandia több ízben megvétózta Románia és Bulgária csatlakozását a határellenőrzés nélküli mozgást biztosító schengeni övezethez, bár azt állítják, országuk mindenben teljesítette a belépési feltételeket.

A halasztás miatt Traian Basescu román államfő is bírálta Hollandiát. A csúcstalálkozó után tartott brüsszeli sajtóértekezletén azt mondta, mérhetetlen visszaélés Hollandia részéről a románok schengeni csatlakozásának akadályozása, olyan körülmények között, amikor Rotterdam a kábítószer-kereskedelem európai kapuja, s nem pedig Constanta vagy Tulcea román kikötővárosok.

A román elnök kifejezte reményét hogy az Európai Parlament szigorú ítéletet hoz a holland kormánykoalícióban részt vevő PVV ügyében. Az Európai Parlament március 13-án vitatja meg annak a honlapnak az ügyét, amelyet a PVV indított a kelet- és közép-európai vendégmunkások elleni panaszok begyűjtésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.