A román kormány dönthet az oktatási törvényről

A kormány folytathatja az oktatási törvénytervezet rendkívüli parlamenti elfogadtatását, az úgynevezett felelősségvállalási folyamatot - döntötte el szerdán a román alkotmánybíróság.

A testület többségi, vagyis nem egyhangú döntéssel megállapította: jogi konfliktus keletkezett a parlament és a kormány között azt követően, hogy a parlament napirendre tűzte a kormány felelősségvállalással beterjesztett oktatási törvénytervezetét, és az ellenzék benyújtotta a bizalmatlansági indítványt. Ez a rendkívüli procedúra ugyanis lehetőséget nyújt az ellenzéknek arra, hogy bizalmi szavazást kérjen a kormány ellen (ha az indítvány átmegy, bukik a kormány, ha nem megy át, a törvény automatikusan életbe lép). Az alkotmánybíróság kimondta: a parlament elé már beterjesztett bizalmatlansági indítványt a parlamentnek meg kell vitatnia.

A testület Emil Boc miniszterelnök beadványát vitatta meg, aki azt követően fordult hozzá, hogy az alkotmánybíróság korábban kimondta: a felelősségvállalás alkotmányellenes. Az alkotmánybírák azonban azt is leszögezték előző döntésükben, hogy nem áll jogukban félbeszakítani a felelősségvállalási folyamatot. Mivel ezt a dodonai döntést a kormánypárti és az ellenzéki tábor eltérően értelmezte (ki-ki a maga igazát vélve felfedezni benne), a kormányfő a helyzet tisztázása érdekében ismét az alkotmánybírósághoz fordult, egyértelmű állásfoglalást kérve.

Az alkotmánybíróság szerdai döntése után várhatóan a kétkamarás román parlament házbizottságai fognak dönteni a következő lépésről. Tekintettel arra, hogy a házbizottságban a kormányoldal többségben van, várhatóan kitűzik majd a felelősségvállalás ütemtervét, így azt is, hogy mikor kerül sor az ellenzék által kért, a kormány ellen irányuló bizalmi szavazásra.

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke üdvözölte az alkotmánybírósági döntést. Az RMDSZ korábban az oktatási törvény elfogadásától tette függővé, hogy folytatja-e kormányzati szerepvállalását, vagy kilép a koalícióból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.