A román felirat mentette meg Mátyás szobrát?

A kolozsvári Mátyás király szoborcsoport elé elhelyezett vitatott táblának a kérdése is szóba került Schmitt Pál magyar államfőnek a Kolozs megyei kormánybiztossal folytatott tárgyalásán - írta hétfőn a román sajtó.

A Kolozsváron kiadott Ziua de Cluj című napilap elektronikus változata beszámolt arról, hogy a magyar államfő Florin Stamatian Kolozs megyei kormánybiztossal folytatott tárgyalásán felvetette a Nicolae Iorga román történésznek tulajdonított idézetet tartalmazó, a szoborcsoport elé helyezett vitatott tábla ügyét.

A Bolyai Kezdeményező Bizottság munkatársai négynyelvű felirattal takarják le a vitatott történelmi idézetet tartalmazó táblát Mátyás király szoborcsoportja előtt Kolozsváron
Kolozsvár, 2011. július 19. A Bolyai Kezdeményező Bizottság munkatársai négynyelvű felirattal takarják le a vitatott történelmi idézetet tartalmazó táblát Mátyás király szoborcsoportja előtt Kolozsváron. Az általuk kihelyezett szöveg a III. (Nagy) István moldvai fejedelemmel való török elleni összefogást említi, az egymás ellen vívott moldvabányai csata helyett. MTI Fotó: Biró István

A kormánybiztos a román médiának elmondta: a magyar államfőnek kifejtette, hogy 1920 után ennek az idézetnek az elhelyezése mentette meg a Mátyás király szoborcsoportot attól, hogy lebontsák, mivel a román történész úgymond diplomatikusan az uralkodó román származására utalt. A kormánybiztos szerint Mátyás király fontos történelmi személyiség, aki mindkét nemzeté, és úgy vélte, hogy a tábla senkit nem sért, pusztán aláhúzza Mátyás király román származását. (A vitatott idézet így szól: „A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult.”)

A szoborcsoportot a román és a magyar állam restauráltatta közös anyagi erőfeszítéssel. A szoborcsoport hivatalos áprilisi felavatása után a kolozsvári polgármesteri hivatal utasítására helyezték a szobor elé azt a táblát, amelyen egyebek között a román történésztől származó idézet is szerepel: "A csatákban győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.