Kérdőjelek a kémrepülőgépek körül

Sokasodnak a kérdőjelek, az izraeli "kémrepülőgépek" magyarországi látogatása körül. Kiktől, milyen alapon kapott/kaptak információt a fotók készitője(i) a gépek érkezéséről? Biztos, hogy a médiában leírt géptípusok jártak Ferihegyen? Kiknek állt érdekében minősített NATO katonai információkat kiadni?

A Magyar Nemzet újságírója a HírTV-ben, a Kontraszt című műsorban elmondta, hogy "fülest" kapott az izraeli gépek érkezéséről. Ez egyébként minősített NATO-információ, köznyelven katonai titok, tekintettel rá, hogy Ferihegy NATO-repülőtér is, Magyarország pedig része a NATO most átalakuló (dán-cseh-görög központú) egységes légvédelmi rendszerének, amelynek vannak földi elemei (légvédelmi rakéták), légtér-ellenőrző eszközei (AWACS-gépek, elfogó vadászok) és űrben lévő komponensei (műholdak).

Szó sincs róla, hogy a két gép váratlanul, a semmiből bukkant volna elő. A gépek beléptetése a NATO integrált légvédelmi rendszerébe még Törökország felett megkezdődött, aztán átvették őket a NATO-rendszer bolgár, román és magyar elemei. Tehát az ügynek van egy olyan olvasata is, hogy valakik a magyar államapparátusban törvényt sértve bizalmas katonai információt szolgáltattak ki illetékteleneknek.

Mind a bolgár, mind a román kormány hivatalos közleményben erősítette meg, hogy március 17-én két Gulfstream tipusú izraeli katonai gép - engedéllyel - belépett az ország légterébe. Ezen az információn túl sem a magyar, sem a bolgár-román, sem az izraeli hivatalos források nem pontosították a gépek műszaki jellemzőit. (Az izraeli légierőnek vannak a magyar médiában leírt típusú, a Gulfstream személyszállító gép átalakításával átépített nagyteljesítményű elektronikus felderítőgépei, és vannak "normál" Gulfstreamjei) ám továbbra is kétséges, melyik típus is repült Magyarország, Budapest felett. A Kontraszt adásában is egy "polgári" Gulfstream mozgását játszották be.

A román nemzetvédelmi minisztérium (Ministerul Apărării Naţionale) közleményt hozott nyilvánosságra honlapján, amely a következőket erősiti meg:

1. Március 17-én két, az izraeli hadsereghez tartozó Gulfstream repült be a román légtérbe.

2. A gépek berepüléséhez korábban megszerezték az összes, a román törvények által előirt engedélyt.

3. A két gép gyakorlórepülést hajtott végre, amelynek során légi navigációs, útvonal gyakorlatot hajtott végre, különös tekintettel a légtérbe való belépési és elhagyási időpontokra.

4. Az ilyesfajta, más országok gépei által végrehajtott repülések gyakoriak, azokat a H. G. 1172/2003 kormányrendeletben rögzitett módon engedélyezik.

5. A nemzetvédelmi minisztérium ezt a közleményt a sajtóban megjelent (vélhetően a magyarországi események kapcsán - a szerk.) hirek okán tette közzé.

A bolgár külügyminisztérium honlapján március 19-én hivatalosan is megerősitette, hogy március 17-én két izraeli repülőgép járt az ország légterében: a gépek berepülésére a szófiai izraeli nagkövetség március 1.-én diplomáciai jegyzékben kért engedélyt a bolgár hatóságoktól, gyakorlórepülést jelölve meg célként a Nevatim (repülőtér Izraelben a Negev sivatag északi részén) - Budapest - Várna - Nevatim útvonalra. A jegyzékben szerepel, hogy a gépeken nincs fegyverzet, sem elektrooptikai vagy más jellegű, hirszerzési eszköz. A gépek Várna repülőtere felett, alacsonyan repülve két kört tettek, leszállás nélkül (vélhetően ugyanazt a manővert hajtották verge, mint Ferihegy felett - a szerk.). Az eljárás rutinjellegű, 2009-ben a bolgár hatóságok 3231 átrepülési engedélyt adtak ki idegen gépekre, ezekből 61 szolgált diplomáciai célokat, irja a külügyminisztérium közleménye.

A bolgár média (dariknews.bg, dnes.bg, burgasnews.com, btv.bg, actualno.com, frognews, news.ibox.bg) izraeli és magyar forrásokra (döntően Yeshiva World News, izraeli orosz nyelvű honlapok, Magyar Nemzet) hivatkozva ad hirt a gépek berepüléséről, majd utal a szófiai külügyminisztérium közleményére. Egy kuriózum: a kinai nemzetközi rádió (CRI) bolgár nyelvű adása a magyar HM közleményére és az MTI-re hivatkozva ad rövid beszámolót.

Tudomásunk szerint sem Romániában, sem Bulgáriában, sem Törökországban nem indult semmiféle hivatalos vizsgálat az ügyben. A rendelkezésünkre álló forrásokban lapunk nem talált sem romániai, sem pedig bulgáriai fényképfelvételeket a két gépről, igy azokat nem tudtuk összevetni a két, Ferihegy felett járt gépről a magyar médiában közzétett, részben forrásmegjelölés nélküli fotókkal.

 

Izraeli kémgépek a gyártó fotóján. A távolabbi gép azonos a Nemzet címlapján közölt repülővel
izraeli kémgép
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.