A román egységért tüntettek Jászvásárban

Románia és Moldova Köztársaság első közös kormányülése közben az Új Jobboldal elnevezésű, szélsőségesen nacionalista szervezet száz tagja követelte Románia és Besszarábia egyesülését.

-Mondjad te hamarabb, te vagy a vendég – szólt oda Mihai Razvan Ungureanu román kormányfő Moldova Köztársaságbeli kollégájának, Vlad Filatnak a két kabinet együttes ülését követő sajtótájékoztatón. A két miniszterelnököt többek arról faggatták újságírók: ápoltak-e személyes kapcsolatot két évtizede, amikor mindketten a jászvásári (Iasi) egyetem hallgatói voltak?

Az együttes kormányülés idején, illetve azt megelőzően az Új Jobboldal elnevezésű szélsőségesen nacionalista szervezet mintegy száz tagja követelte Románia és Besszarábia egyesülését. „Besszarábia Romániájé”, „Le a pruti határral”, „Besszarábia román föld” – skandálták a tüntetők, akik között helyszíni beszámolók szerint moldvaiak is voltak. (Érdekes egybeesés, hogy a kormányülés helyszínéül szolgáló egyetem arról az Alexandru Ioan Cuzáról kapta a nevét, akinek megválasztása révén 1859-ben létrejött Moldova és Havasalföld uniója.)

Kiderült egyébként, hogy a két miniszterelnök egyetemistaként nem ápolt személyes kapcsolatot, ellenben a román kormányfő hangsúlyozta: alighanem egyedülálló, hogy egyazon egyetem két végzőse két szomszédos ország élén álljon, „egy nyelvet beszéljen, egyformán gondolkodjon és érezzen”. Pár éve még egy kisinyovi miniszterelnök kikérte volna magának a megjegyzést, mondván, hogy a moldvai nyelv nem egyezik meg a románnal, de ezúttal ilyesmire nem került sor.

A 2009-ig kormányzó Moszkva-barát kommunisták azzal vádolták Bukarestet, hogy be akarja kebelezni Moldova Köztársaságot; tiltakozásként kiadták a moldvai nyelv szótárát, a román történelmet pedig „moldvai történelemre” cserélték. A tíz éven át tartó villongásoknak tudható be, hogy a két ország kormánya most ülésezett első ízben közösen, holott például a budapestivel három alkalommal is tartott közös tanácskozást a bukaresti kabinet. (A magyaron kívül a bolgár és az izraeli kormánnyal is ülésezett a román végrehajtó testület.)

A kommunista Vladimir Voronin 2009-es lemondása és a magát EU-pártinak tartó pártszövetség hatalomra kerülése után sem változott számottevően a helyzet. Az együttes kormányülést megelőző napokban több romániai és Pruton-túli értelmiségi kifogásolta a kétoldalú kapcsolatok „ürességét”. Példaként említették a Románia által két éve felajánlott 100 millió dolláros támogatási keretet, amelyből eddig egyetlen centet sem hívott le Kisinyov. (Az összegből mindössze nyolcmillió eurót folyósított Románia, azt os gyorssegélyként.) Mihai Razvan Ungureanu reményét fejezte ki, hogy a felhasználási területek bővítésével javul a helyzet – például környezetvédelmi projektekre is kérhetnek támogatást a moldvaiak –, ugyanakkor világossá tette: a pénzt pályázatokra szánta Bukarest, és ez így is marad.

Vlad Filat szerint jó úton halad a kétoldalú viszony rendezése, amit az is mutat, hogy tavaly a két ország közötti kereskedelmi forgalom meghaladta a „950 millió amerikai dollárt”. Ezzel Románia a Moldova Köztársaság második legfontosabb kereskedelmi partnerévé lépett elő.

Az együttes kormányülésen hét megállapodást írtak alá. Köztük van a Jászvásár-Ungheni gázvezeték befejezése az év végéig, illetve egy akcióterv a Moldova Köztársaság európai uniós integrációját segítő stratégiai partnerségről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.