A román belügyminiszter lemondott a kolozsi légi baleset miatt

Lemondott a román belügyminiszter, vállalva a felelősséget a hétfői légi balesetet követő szervezetlenség miatt, amelynek következtében a hét túlélő közül kettő a mentők érkezéséig kihűlt.

Radu Stroe csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján bocsánatot kért azért is, ha az ügy kapcsán tett nyilatkozatai, „bár akaratán kívül, részvétlenséget sugároztak”.

A hírtévék úgy tudják, a liberálispárti miniszter sorsa a kormányzó Szociálliberális Unió (USL) két társelnöke, Victor Ponta és Crin Antonescu találkozóján dőlt el. Mindössze pár órával korábban a politikus pártjának vezetői politikusai még kizárták Stroe távozását.

A román közvéleményt azonban rendkívüli módon megrázta szerencsétlenség, hogy a kormánykoalíció vezetői végül jobbnak látták a miniszter „feláldozását”. Előző nap Victor Ponta kormányfő menesztette a belügyminisztérium katasztrófavédelemért felelős államtitkárát, a légi irányítás és katasztrófavédelem főnöke pedig lemondott.

Az Erdélyi Szigethegységben hétfőn lezuhant kisrepülőgép mind a hét utasa túlélte magát a balesetet, de ketten közülük meghaltak, mire a mentésben részt vevők csaknem hat óra elteltével rájuk találtak.

Csütörtöki nyilatkozatában Ponta is teljes szolidaritásáról biztosította azokat a tűzoltókat, rohammentőket, csendőröket és rendőröket, akik nap mint nap nehéz körülmények között életeket mentenek. Kijelentette: ők semmiképp sem érdemelnek bírálatot a hétfői mentőakcióban tapasztalt hiányosságokért, annál is inkább, mert egyre bizonyosabbá válik, hogy a repülésirányítás (ROMATSA) és a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) felelős azért, hogy nem sikerült korábban megtalálni a baleset túlélőit. Ponta már szerdán leváltotta tisztségéből Catalin Chipert, a belügyminisztérium katasztrófavédelemért felelős államtitkárát, továbbá a ROMATSA és a STS vezetőjének leváltását is kezdeményezte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.