A romák elleni magyarországi erőszakra figyelmeztet az amerikai külügy

Első helyen figyelmeztet a romákkal szembeni erőszak 2009-es fokozódására az amerikai külügyminisztérium emberjogi jelentésének Magyarország-fejezete.

A szokásos, éves dokumentum, amelyet csütörtökön mutattak be Washingtonban, rögzíti: "a szélsőségesek fokozottan célba vették a romákat, négy roma halálát, illetve másoknak számos sebesülést okozva. Továbbra is megkülönböztetés érvényesült a romákkal szemben az oktatásban, a lakhatásban, a foglalkoztatásban és a szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférésben."

Törvény kötelezi rá a külügyet, hogy minden évben górcső alá vegye az összes ENSZ-tagállam - kivéve az Egyesült Államok - emberjogi helyzetét. A jelentés, mint mindig, leszögezi, hogy hazánk többpárti demokrácia, és a kormányszervek például nem hajtottak végre politikailag motivált gyilkosságokat, ilyen indíttatású eltűnéseket pedig nem jelentettek. Viszont a rendőrség túlzott erőt alkalmazott gyanúsítottakkal, főleg romákkal szemben - állítja a jelentés, amely az év végéig le nem zárult, illetve vádemelés nélküli ügyészi vizsgálatokat is megemlít ezzel kapcsolatban.

2009-ben is sor került antiszemita incidensekre, de a jelentés a Mazsihiszre hivatkozva azt állítja, a zsidóellenesség nem erősödött az előző évhez képest. (Az idézett rendőrségi adatok szerint pedig az imaházakban és temetőkben elkövetett rongálások száma - zsidó és keresztény létesítményeket egybevéve - csaknem a harmadára csökkent 2008-hoz képest.) Megemlítik a többi közt (az azóta betiltott) Magyar Gárda megfélemlítő akcióit, a Magyar Demokrata és a Magyar Fórum antiszemitának nevezett cikkeit, a szélsőséges internetes oldalakat, a nyáron, a budapesti Dohány utcában megvert zsidó fiatalember ügyét, illetve Kecskeméti Ármin egykori makói főrabbi emléktáblájának - holokauszttagadással egybekötött - megrongálását. - Szélsőséges csoportok továbbra is fizikailag zaklattak, illetve megtámadtak melegeket és leszbikusokat - áll a homofóbiát tárgyaló részben, amely kitér támadókkal szembeni rendőrségi fellépésekre is.

A sajtószabadságról szólva az amerikai külügy rögzíti: a kormány a szólásszabadsággal együtt "általában tiszteletben tartotta" azt. Utal viszont az ORTT politikai függetlenségét megkérdőjelező vádakra, illetve kitér a Magyar Hírlap a Keller László államtitkár által rágalmazással megvádolt újságírójával szembeni, ujjlenyomatvételt is magába foglaló vizsgálatra, amellyel kapcsolatban a rendőrség utólag bocsánatot kért és belső fegyelmit indított.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.