A republikánusok tárgyalnának a költségvetésről

„Ez nem valami átkozott játék, mindössze annyit kérünk, hogy üljünk tárgyalóasztalhoz” - jelentette ki John Boehner képviselőházi elnök az amerikai szövetségi kormányzat részleges megbénulása okozta válság negyedik napján.

Tárgyalást sürgetett az amerikai szövetségi költségvetés finanszírozásának ügyében Barack Obama amerikai elnökkel és a demokratákkal John Boehner, az amerikai képviselőház republikánus elnöke. „Ez nem valami átkozott játék, mindössze annyit kérünk, hogy üljünk tárgyalóasztalhoz” - jelentette ki Boehner az amerikai szövetségi kormányzat részleges megbénulása okozta válság negyedik napján. Boehner ezzel az elnök és a kongresszus vezetőinek szerda esti fehér házi megbeszélésére utalt, amelynek alkalmából a házelnök szavai szerint a demokraták elmagyarázták neki, hogy miért nem hajlandók tárgyalni és hogy a konfrontációból ők fognak győztesen kikerülni.

Boehner kijelentette, hogy nem szándékozik kapitulálni és feltételek nélküli költségvetés-tervezetet terjeszteni a képviselőház elé. Mint mondta, nem hiszi, hogy az Egyesült Államoknak fizetésképtelenné kellene válnia, de adósságplafon megemeléséről megkötendő megállapodás érdekében előbb a kiadások csökkentéséről kellene megegyezni. „Ha meg fogjuk emelni a felvehető hitel összegét, akkor kezdenünk kell valamit a kiadások terén jelentkező problémánkkal és azzal is, hogy a gazdaság nem növekszik” - mondta a republikánus vezető.

Jacob Lew amerikai pénzügyminiszter a USA Todayben pénteken megjelent cikkében sürgette, hogy a kongresszus haladéktalanul szavazza meg az adósságlimit kiterjesztését, ellenkező esetben olyan sérüléseket okoznak a világ legerősebb gazdaságának, amelyek megakadályozhatják a gazdasági növekedést és elbizonytalanítják a családok és a vállalkozások anyagi helyzetét.

Az amerikai szövetségi kormány annak következtében bénult meg részlegesen, hogy a kongresszus az október 1-jén elkezdődött új pénzügyi elejére nem tudott megállapodni egy ideiglenes büdzséről sem. A republikánusok a megállapodást ahhoz a feltételhez kötik, hogy fosszák meg a finanszírozási forrásoktól a Barack Obama által 2010-ben elfogadtatott egészségügyi törvényt.

A 16,7 ezer milliárd dolláros államadósság-limit megemeléséről október 17-ig kellene megállapodnia a kongresszusnak a technikai csőd elkerülése érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.