A bangkoki tüntetők tartják fő állásaikat

Thaiföldi rohamrendőrök csütörtökön Bangkok több pontján is kísérletet tettek a kormányellenes tüntetők táborainak, útakadályainak felszámolására.

Ez volt az első ilyen rendőrségi akció november óta, amikor a Jinglak Sinavatra miniszterelnök lemondását követelők megszállták a thai főváros központjának néhány pontját. A Bangkok Post beszámolója szerint a rendőrök csak néhány kisebb gyülekezőhelyet tudtak elbontani. A miniszterelnöki hivatal avagy a belügyminisztérium épülete közelében azonban ott maradtak a tüntetők, miután több mint egy órán át farkasszemet néztek a pajzzsal és gumibotokkal felfegyverkezett rendőrökkel.

A nemzetbiztonsági tanács feje, Paradorn Pattanathabutr a Reutersnek nyilatkozva elismerte, hogy nem kívánnak erőszakot alkalmazni. Céljuk békésen meggyőzni a tüntetőket, hogy adják fel a kormány munkáját és egyben a tömegközeledést is akadályozó tevékenységüket. Mint mondta, szombaton az egyenruhások újra kivonulnak a helyszínekre. A demonstrálók hangadói közben felszólították hiveiket, hogy nagyobb számban gyűljenek össze. Az utóbbi napokban ugyanis érezhetően megcsappant a tüntetők száma.

A rendőrség február 2-án sem alkalmazott erőszakot a kormányellenes tüntetőkkel szemben, akik Thaiföld déli részén és Bangkok több körzetében is megakadályozták az általános választások megtartását. A választási bizottság ezeken a helyeken áprilisban tervezi megismételni a voksolást, s addig nem hoznak nyilvánosságra eredményt.

A legfelső bíróság egyébként e hét elején elutasította az ellenzéki Demokrata Párt néhány tagjának a beadványát, hogy nyilvánítsák semmisnek, érvénytelennek a választásokat. Jinglak Sinavatra miniszterelnök még decemberben oszlatta fel a parlamentet és írta ki az általános választásokat, miutána a Demokrata Párt képviselői mind lemondtak madátumokról. Az ellenzék arra hivatkozva követeli Jinglak távozását a hatalomból, hogy valójában a külföldi száműzetésben élő bátyja, Thakszin Sinavatra bábja. Thakszin kormányát 2006-ban katonai puccs döntötte meg, majd korrupció vádjával két évi börtönbüntetésre ítélték, ám külföldi száműzetésbe szökött.

Kormányellenes tüntető Bangkokban
An anti-government protester sits on the ground as she prays in front of a line of Thai police near the Government House in Bangkok February 14, 2014. Thousands of Thai riot police were deployed on Friday to seize back protest sites around government buildings in Bangkok that have been occupied for months by demonstrators seeking to topple Prime Minister Yingluck Shinawatra. REUTERS/Athit Perawongmetha (THAILAND - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) - RTX18SPN
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.