A Rákóczi Szövetség osztja szét az árvízkárosultaknak az 50 millió forintot

A felvidéki árvízkárosultak megsegítésére megítélt 50 millió forint sorsáról egyeztetett telefonon Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke, és Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke. Jövő héten személyesen is találkoznak, a pénz elosztásának részleteit akkor tisztázzák - írta az Új Szó című pozsonyi napilap kedden.

 "Mi továbbra is azoknak a településeknek adnánk a pénzt, amelyekről még júniusban szó volt" – magyarázta Berényi, utalva arra a fizetett választási hirdetésre, amelyet az MKP a lapban tett közzé június 12-én. Ezen a listán tizenhat helység szerepel: Nyárasd, Kalonda, Perse, Tardoskedd, Ipolybalog, Ipolyság, Gúta, Farkasd,
Negyed, Ladmóc, Felsőszeli, Péder, Borsi, Zsór, Gömörfalva és Nagytárkány. Ezeknek egy részén árvíz, a többi telepüésen belvíz pusztított.

"Mi is elkészítettük a saját igényfelmérésünket a célalapjainkon keresztül, több helyről még nem kaptuk meg az adatokat, de az eddigiekből látni, hogy körülbelül fedik azokat a területeket, amelyeknek az MKP is megítélné a pénzt. Viszont a célalapjaink által begyűjtött adatoktól függően más falvak is rákerülhetnek a listára" – mondta az Új Szónak Halzl József.

A Rákóczi Szövetség a pénz elosztásában is hasonló állásponton van, mint az MKP. "A mi elképzelésünk az, hogy a pénzt az egyes önkormányzatoknak osztanánk ki, ők döntenének a községeken belül a további elosztásról, elsősorban a közintézmények részesülnének a támogatásból" – fejtette ki Berényi.

"Mi a magyar kormánytól azt az utasítást kaptuk, hogy vegyük figyelembe az MKP javaslatait, ezt meg is tesszük, ettől függetlenül mi is azt szeretnénk, hogy a pénzt a közösségi célú létesítmények kapják, de azt sem zárjuk ki, hogy egyéni kedvezményezettek is legyenek, döntő szava az önkormányzatoknak lesz” – mondta Halzl József.

A felvidéki árvízkárosultak számára elkülönített 50 millió forint megítélését Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövet jelentette be az MKP kampánygyűlésén, közvetlenül a szlovák parlamenti választások előtt. Csáky Pál, az MKP akkori elnöke azt nyilatkozta, hogy a pénz néhány napon belül megérkezik az MKP árvízszámlájára. A választások óta a magyar kormány döntése megváltozott, a pénzt a Rákóczi Szövetség az MKP-val közösen osztja szét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.