A püspököknek nem tetszett a független vizsgálat

A szexuális visszaéléseket vizsgáló német kutatóintézetnek hivatalosan bizalomhiány miatt kell abbahagynia. Vezetője cenzúráról beszél.

Idő előtt véget vetett az egyházi személyek szexuális visszaéléseit feltáró független vizsgálatnak Németországban a katolikus püspöki kar. Bár a vizsgálattal tavalyelőtt maga a püspöki kar bízta meg a tekintélyes alsó-szászországi kriminológiai kutatóintézetet, Stephan Ackermann trieri püspök, kari szóvivő szerint „elveszett a bizalom”, ezért a vizsgálatot felfüggesztik, és nemsokára egy másik partnerrel indítják el újra.

Azzal, hogy a vizsgálat körül nincs minden rendben, a bizottság elnöke és a kutatóintézet igazgatója, Christian Pfeiffer professzor beszélt először a ZDF televíziónak. Pfeiffer cenzúrával vádolta meg a püspököket, akik elmondása szerint mindenbe bele akartak szólni, az elvileg független vizsgálóbizottság összetételétől kezdve addig, hogy vétójogot követeltek a kutatóintézet által készítendő jelentés megállapításai felett. Ackermann a szakítás részleteiről csak annyit árult el, a püspöki karnak az nem tetszett, ahogyan Pfeiffer az egyházi hierarchiához viszonyul.

Németországot 2010-ben érték el az Egyesült Államokon, Írországon és Belgiumon is végigsöprő nemzetközi pedofilbotrány-sorozat hullámai, amikor több száz egykori áldozat tett feljelentést, amiért bántalmazták és molesztálták a katolikus egyház által fenntartott intézményekben. Az ügyek egy része az ötvenes-hatvanas évekre nyúlik vissza, és becslések szerint összesen mintegy harmincezer áldozatról van szó. Nekik egy 2010-es kormányzati javaslat 120 millió eurónyi, az egyház által fizetendő kártérítést ítélt meg, de ezt sokan megalázóan kevésnek érzik, azt jelenti ugyanis, hogy egy-egy áldozat átlagosan négyezer eurót kap az elszenvedett fizikai és lelki sérelmekért.

Németország lakóinak az egyharmada katolikus. Tiltakozásul az egyre-másra kipattanó botrányok miatt csak 2010-ben 180 ezer hívő hagyta el az egyház kebelét – írja a Reuters.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.