A puccs után hatalmas fosztogatás volt Maliban

A katonai puccs után egyenruhások fosztogattak Bamakóban. Amadou Sanogo, a hatalomátvételt vezető kapitány szerint ezek nem az ő katonáik, valaki a puccs ellen akarja hangolni a közvéleményt.

Az Amadou Sanogo kapitány vezette katonai puccs után hatalmas fosztogatás volt Mali fővárosában, Bamakóban. Péntek este az állami televízió adása rövid időre megszakadt, és elterjedt az a hír, hogy a puccs mégsem sikerült, és Sanogo kapitányt megölték. A kapitány viszont később feltűnt, és bejelentette, hogy káosz van az utcákon.

A híradások szerint egyenruhások fosztogatták a boltokat, a benzinkutakat, és autókat kötöttek el. – Bizonyítékokat szereztem arról, hogy rendőri és katonai egyenruhába öltözött személyek fosztogatnak a városban, csak azért, hogy lejárassák a puccsot, és ellenünk hangolják a közvéleményt. De ez nem a mi akciónk – mondta a kapitány.

Sanogo kapitány megígérte, hogy át fogják adni a hatalmat egy demokratikusan megválasztott kormánynak, ha sikerül leverni a berber felkelést. A berberek az utóbbi pár hónapban kiverték a hadsereget több északi városból. A katonai puccs oka is az volt, hogy a kormány nem adott elég fegyvert a berberek leverésére.

A BBC tudósítója szerint nem világos, hogy az egész hadsereg támogatja-e a puccsot vezető katonákat. A politikai pártok elítélik a hatalomátvételt, és választást akarnak, amelyet a következő hónap végén amúgy is meg kellene tartani.

Szombaton Bamako már csendesebb volt. Kenya, Tunézia és Zimbabwe külügyminisztere is az országban tartózkodott, amikor megtörtént a puccs. Ők mind biztonságban vannak, a kenyai külügyminiszter szerint viszont a helyzet egyre rosszabb.

Az Afrikai Unió pénteken az alkotmányos rend helyreállításáig felfüggesztette Mali tagságát a kontinentális szervezetben, és úgy határozott, a nyugat-afrikai államok integrációs szervezetével együtt (ECOWAS) közös küldöttséget meneszt Bamakóba, hogy ezzel is nyomást gyakoroljon a puccsistákra.

Élesen elítélte a katonai "hatalomátvételi kísérleteket" pénteken az Európai Unió is, amely felszólította a zendülőket az erőszak beszüntetésére, az állami vezetők szabadon engedésére, és azt követelte, hogy "térjen vissza a helyére a polgári kormányzat, és tartsák meg a betervezett demokratikus választásokat". Az unió – Mali egyik fő külföldi partnere – bejelentette, hogy "ideiglenesen felfüggeszti a fejlesztési együttműködést", de a humanitárius segélyezést nem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.