A professzort elérte az államfő bosszúja

Milos Zeman cseh elnök pénteken bejelentette, hogy nem hajlandó kinevezni professzornak Martin C. Putnát, a Károly Egyetem oktatóját, a cseh katolikus értelmiség egyik legismertebb képviselőjét.

Zeman közölte azt is, hogy indokait elmondta az oktatásügyi tárca vezetőjének, de azokat egyelőre nem hozza nyilvánosságra, mert nem óhajtja megbántani az érintettet. – Ha azonban perre viszi az ügyet, akkor a bíróság előtt közlöm döntésem okait – tette hozzá Zeman. Makacskodását azonnal élesen bírálta Karel Schwarzenberg külügyminiszter, aki blogjában úgy vélekedett, hogy ilyen botrányos elhatározásra csak a cseh-morva protektorátus idején a nácik, a kommunista rezsimben pedig az akkori elnökök vetemedtek.  A Károly Egyetem vezetői közleményben hangsúlyozták, hogy oktatójuk teljesítette a professzori kinevezéshez szükséges tudományos feltételeket, ezért megdöbbenve értesültek az államfő elutasításról.

Prágai politikai elemzők emlékeztetnek arra, hogy az ismert cseh irodalomtörténész a nemrég lezajlott elnökválasztási kampányban Milos Zeman egyik leghangosabb bírálója, vetélytársának, Schwarzenbergnek pedig lelkes támogatója volt. Az elnök a cseh közrádiónak (CRo) nyilatkozva határozottan cáfolta, hogy emiatt utasította vissza a professzori kinevezést. Megkeresésünkre Martin C. Putna nem kommentálta a történteket. Közölte, hogy nem kíván pereskedni. – Lépni a Károly Egyetem illetékeseinek kellene, mert az ő tudományos és morális tekintélyüket árnyékolja be ez a döntés – tette hozzá az irodalomtörténész, aki tavaly nagy sikerű portrékönyvet írt Václav Havelről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.