A politikus, aki órák alatt mindent elbukott

Mircea Geoanát, a román szociáldemokraták volt elnökét és államfőjelöltjét kedd este a pártjából zárták ki, ma pedig egy potom tíz perc alatt lezavart ülésen a szenátus elnöki tisztéből menesztették.

Öt tartózkodás és két ellenszavazat mellett 112 igennel váltották le szerdán a román szenátus elnöki tisztéből Mircea Geoanát. Az ellenzéki szociáldemokraták volt elnöke és államfőjelöltje kedd este pártját is elveszítette: fegyelmi vétségek miatt a PSD országos végrehajtó testülete a kizárás mellett döntött.

Geoanát a szenátus élén ideiglenesen az alelnök Petru Filip, a kormányzó demokrata liberálisok (PDL) alelnöke váltja, aki nem sokat habozott, és potom tíz perc alatt lezavarta a a szenátusi szavazást: maga Geoana nem is tartózkodott az ülésteremben. A testület új elnökéről akkor döntenek, amikor a parlamenti pártok megnevezik saját jelöltjeiket, hiszen a jogszabályok nem határoznak meg végső határidőt – írja a manna.ro romániai magyar hírportál.

Geoanát fegyelmi vétségekre hivatkozva kedd este a szociáldemokraták soraiból zárták ki. A vádak szerint a politikus anélkül utazott el tárgyalni az Egyesült Államokba, hogy erről előzetesen a pártvezetéssel egyeztetett volna – még utódjának, Victor Ponta jelenlegi pártelnöknek sem szólt. Tegnapi kizárása után Geoana azt mondta, amit vele csinálnak, az egy sztálinista időket idéző „nyilvános kivégzéssel” ér fel, és zsarolással vádolta meg Pontát, amiért a PSD vezetője kijelentette, ha Geoana a PSD-ben marad, ő lemond. (A fegyelmi vétségek mellett sokat nyomhatott a latban, hogy Geoana a PSD több, Pontához hű tagját is bírálta.)

A bukás gyors volt és látványos – főleg ahhoz képest, hogy a Geoana a PSD jelöltjeként alig két éve még az elnökválasztást is kis híján megnyerte a végül újrázó Traian Basescuval szemben: a szavazás napján még úgy volt, hogy ő a győztes, reggel viszont a választási bizottság arról tett bejelentést, hogy a külföldön leadott szavazatokkal vetélytársának sikerült megfordítania az eredményt. (A románok azóta is mondják: Geoanával feküdtünk le, de Basescuval ébredtünk fel.)

Kedd esti beszédében Geoana azt mondta, hogy a PSD rossz irányba tart, ezért elérkezett az ideje egy rendkívüli kongresszus összehívásának, és Ion Iliescu volt államfőt, a PSD tiszteletbeli elnökét és körét azzal vádolta meg, hogy rossz irányba viszi a pártot, Adrian Nastase volt miniszterelnök és Ponta pedig Iliescu bábjaként ténykedik. Távozásakor leszögezte: nem távozik a politikából, nyilatkozatát pedig az „Isten veletek, elvtársak, viszlát, barátaim! (Adio, tovarasi, in curand, prieteni!)” mondattal fejezte be – írta a transindex.ro romániai magyar hírportál. Ponta szerint a történtek ugyan rossz fényt vetnek a PSD-re, de meg kell válni mindazoktól, akik nem tudnak „csapatban játszani”: a pártelnök Geoana szenátusi kizárásának okát is a bizalomhiányban látja. A kizárás másrészt egy nagyobb politikai játszma része: a PSD 2007 után újra szeretné elmozdítani tisztségéből Basescut – ehhez a parlament jóváhagyása mellett népszavazás kell –, és ha Basescu bukik, székébe ideiglenesen a szenátus elnökének kell ülnie. Ebből a szempontból még pikáns helyzetet teremthet, hogy Az Antena 3 televízió úgy tudja, hogy az RMDSZ jelöltje a szenátus elnöki tisztébe az a Markó Béla lesz, aki jelenleg miniszterelnök-helyettesként tagja a kormánynak.

Mircea Geoana. Nem távozik
Mircea Geoana, head of Romania's Social Democrat party, gestures during an electoral campaign rally in Pitesti, 120 km (74 miles) northwest of Bucharest November 19, 2009. Romania will hold its presidential elections on November 22, 2009. REUTERS/Bogdan Cristel (ROMANIA POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.