A polgárok választják majd az államfőt

Václav Klaus aláírta a közvetlen elnökválasztásról rendelkező törvényt, s így már semmilyen jogi akadálya sincs annak, hogy a jelenlegi cseh államfő utódját a polgárok választhassák meg.

Eddig az alsóház és a szenátus döntött az elnök személyéről. Az új jogszabály szerint elnökjelölt az lehet, akit legalább húsz képviselő vagy tíz szenátor, vagy pedig 50 ezer polgár az aláírásával támogat. A kampányra minden jelölt az első fordulóban legfeljebb 40 millió koronát (hozzávetőleg 440 millió forint) költhet, a második körben további 10 milliót.

Václav Klaus második megbízatási ideje 2013.március 7-én jár le, ezért az utódját valószínűleg január végén vagy február elején választják meg. A voksolás kétfordulós lesz. Ha az első körben senki sem szerzi meg a leadott szavazatoknak több mint a felét, akkor a két legjobban szereplő jelölt ismét megméretteti magát. Ekkor az nyer, akire többen voksolnak.

Egyelőre már mintegy húsz személy jelezte indulási szándékát, ám még csak Milos Zeman teljesítette a feltételeket. Nemrég ugyanis bejelentette, hogy már jóval több mint 50 ezer támogató aláírást gyűjtött össze, s jelöltségét megfelelő számú honatya is támogatja. Prágai lapoknak nyilatkozva elmondta: több hónapos mérlegelés után azért vesz részt a választáson, mert az eddigi jelöltek között túlsúlyban vannak a jobboldali gondolkodásúak. A hetvennyolc esztendős politikus a rendszerváltás után újjászervezte a cseh szocdem (CSSD) pártot, amelyből 2007-ben lépett ki, miután összetűzésbe került Jirí Paroubek akkori elnökkel. Államfővé választását nemrég Václav Klaus leköszönő elnök is támogatta.

Az eddigi felmérések alapján Jan Fischer volt ideiglenes kormányfő, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) nemrég leköszönt alelnöke, valamint Jan Svejnar, amerikai-cseh állampolgárságú, neves közgazdász lehet a legerősebb vetélytársa. Az utóbbi 2008. február 15-én minimális különbséggel maradt alul Václav Klausszal szemben a képviselőházi elnökválasztáson. Cseh politológusok szerint Premysl Sobotka, a kormánypárti Polgári Demokrata Párt (ODS), valamint Jirí Dienstbier, az ellenzéki szocdemek (CSSD) jelöltje sem esélytelen. Őket képviselőtársaik támogatják, ezért nem kell bíbelődniük a támogató aláírások megszerzésével.

Milos Zemant (jobbra) Václav Klaus (balra) is támogatja
Czech Prime Minister Milos Zeman (R) accepts congratulations from the Chairman of Parliament Vaclav Klaus (L) after the new Czech Social Democratic government survived a confidence vote in Parliament August 19. The new Czech Social Democratic government, installed in July, won a constitutionally-required confidence vote in the lower house of parliament on Wednesday with help from the largest right-wing opposition party. Zeman's minority government, whose party controls only 74 seats in the 200-seat lower house, won after former Prime Minister Vaclav Klaus's Civic Democratic Party, as expected, stayed outside the chamber for the vote, giving the Social Democrats a simple majority of those present. PJ/JDP
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.