A polgármester is tüntetett a nápolyi maffia ellen

A camorra rengeteg mérgező hulladékot halmozott fel a város környékén.

Több tízezren tüntettek szombaton Nápolyban amiatt, hogy a helyi maffia állítólag évtizedek óta több millió tonna mérgező hulladékot halmozott fel illegálisan a város környékén, és a mérgező anyagok több ember rákos megbetegedését és halálát okozták. A tüntetők - a rendőrök szerint 30 ezren, a szervezők szerint 100 ezren - követelték a szennyezet talaj és vizek mihamarabbi megtisztítását. Többen rákban elhunyt hozzátartozóik - főleg gyerekek - fényképét tartották a magasba, és a környezetszennyezést okozó helyi maffia, a camorra vesztét kívánták jelmondataikban.

A mérgező hulladékot - feltehetőleg a felhalmozók - időnként meggyújtják, így ennek füstje is mérgező. A helyi lakosok a Nápoly és Caserta között elterülő szennyezett területet „a tüzek földjének", illetve „a halál háromszögének" nevezték el. A tüntetésen részt vett a város több elöljárója, köztük Luigi di Magistris polgármester, de a környezetvédő szervezetek képviselői is.

A szervező, a  Legambiente olasz környezetvédő szervezet szerint az utóbb 22 évben több mint 440 közép-, illetve észak-olasz cég mintegy 10 millió tonna ipari szemetét ásták el a szóban forgó területen. A közelmúltban készült vizsgálatok eredménye szerint a mérgező anyagok belekerültek több környéki vízkészletbe, olyanokba is, amelyek mezőgazdasági területeket látnak el. Ezalatt a húszegynéhány év alatt 40 százalékkal emelkedett azoknak a nőknek a száma, akikben daganatot találtak. A férfiak körében az emelkedés negyvenhét százalékos volt.

A camorra egy meg nem nevezett volt tagja elmondta, hogy a maffia a drogkereskedelem és a védelmi pénz szedése mellett nagyon jól jövedelmező tevékenységnek találta a mérgező hulladék megvásárlását, és bár kezdetben csak a saját telkek környékén ásta el azt, később más körzetekben is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.