Pitbull fogadja a számlálóbiztost

A válság gyötörte amerikaiak dühe elérte a szövetségi kormány szerény küldötteit is: kétszer annyi esetben támadják meg őket, mint legutóbb.

Nem hír, ha a kutya harapta meg a postást, legfeljebb ha fordítva - szól a közhely. És ha a számlálóbiztost? Amerikában nagy vihart kavart a Washington Post minapi cikke, amely szerint a kérdőívvel idén házalókat több mint kétszer annyi esetben éri atrocitás, mint a legutóbbi, 2000-es cenzus esetében. Jó párszor rájuk lőnek, kutyát uszítanak rájuk. Fejszével, kalapáccsal próbálják jobb belátásra bírni őket, feléjük lökik az éppen a gyepen szorgoskodó fűnyírót.

Bár a cikkre reagálva Shelly Lowe, a népszámlálási hivatal szóvivője kijelentette: részben a háztartások megnövekedett számának, részben pedig a bejelentések jobb nyomon követésének köszönhető, hogy 181-ről 409-re nőtt az incidensek száma, a pórul járt számlálóbiztosok kormányellenes hangulatról számolnak be. Elvégre számos amerikai számára ők az egyetlenek, akikkel a szövetségi kormány – mégoly szerény – küldötteiként találkoznak.

– Nincs rá szükségem, hogy a röhejkormány szaglásszon a dolgaimban! – vágta például egy texasi asszony Sherri Chesney fejéhez, aki számlálóbiztosi kitűzőjét felmutatva a kertjébe merészkedett. – Tényleg elképedtem, hogy Amerika ennyire berágott a kormányra – mondta Chesney, aki nyomban felmondott, miután egy felé repülő fém kerti asztalt is háritania kellett a texasi kertben.

– Tengernyi ellenségességgel találkoztam. Annyi a düh és a keserűség, miután az emberek elvesztették az állásukat és az otthonukat. Nem kifejezetten szeretik a kormányt. Nem akarnak szóba állni velünk – így a 70 éves, washingtoni Douglas McDonald, aki harminc évet húzott le a munkaügyi minisztériumnál vizsgálóként, de számlálóbiztosként szintén feladta, miután egy esetben már rendőrt is kellett hívnia. Barack Obama elnök a minap Ohióban a tízezredik útépítési projektet méltatta a gazdasági élénkítőprogram keretében, ám lehet, hogy az amerikaiak továbbra is e számokra emlékeznek jobban: változatlanul 10 százalék körüli a munkanélküliségi ráta, a májusi kedvezőbb adatsor pedig szinte teljes egészében a népszámlálásra felvett 411 ezer ideiglenes foglalkoztatott belépésének köszönhető.

Távozik posztjáról Peter Orszag, a Fehér Ház magyar származású költségvetési igazgatója - közölte keddre virradóra az amerikai sajtó. Ez az eddigi legmagasabb szintű búcsút jelenti az Obama-adminisztrációból, noha állítólag az elnök a maradásra próbálta rábeszélni a 41 éves közgazdász szakembert. A The New York Times ugyanakkor rámutat: az elvált Orszag egyrészt újra házasodik szeptemberben, másrészt pedig a Fehér Ház költségvetési igazgatói nemigen maradnak posztjukon két évnél tovább. 

Számlálóbiztos Alaszkában. - jeges fogadtatás vár rá is?
U.S. Census Bureau Director Robert M. Groves (seated) gets a ride in a dogsled driven by Brian Coffin, 12, from the Noorvik airstrip into the remote Inupiat Eskimo village in Northwestern Alaska in this January 25, 2010 handout. When the U.S. Census Bureau's 2010 population count officially kicks off on Monday, the roughly 600 residents of a remote Inupiat Eskimo village in Alaska are due to be the first citizens to be tallied. REUTERS/Al Grillo/U.S. Census Bureau/Handout (UNITED STATES - Tags: SOCIETY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.