A petárdázás miatt is veszélyes a levegő Pekingben

Az egészségügyi határérték hétszeresének megfelelő porkoncentrációt mértek a kínai fővárosban.

A kínai holdújév első négy napjának tűzijátékokkal és petárdák tömegének robbantásaival terhelt levegőjének minősége Pekingben továbbra is a veszélyes zónában van - közölte a kínai média a főváros környezetvédelmi és megfigyelő központjának jelentése alapján.

Az egészségre legveszélyesebbnek tartott 2,5 mikron, vagy annál kisebb átmérőjű finom porszemcsék mennyisége egy köbméter levegőben szerdán átlagosan 200-250 mikrogramm volt, az egészségügyi határértéknek körülbelül a hétszerese. A központ szerint dacára annak, hogy az autóforgalom ezekben a napokban jelentősen megcsappant, a szennyeződés fokozatosan nő.

A főváros szerint a helyzetért részben a szélcsendes időjárás is okolható. A hivatal a lakosok telefonjaira küldött sms-üzenetben hívta fel az emberek figyelmét arra, hogy fogják vissza a tűzijátékozást.

A figyelmeztetés a jelek szerint hatásosnak bizonyult, és ez a pirotechnikai eszközök eladásában is megmutatkozott. Az eddigi adatok szerint a tavaly hasonló időszakban eladott mennyiségnek körülbelül a kétharmada fogyott el. Az egyhetes szabadsággal járó tavaszünnep Kínában vasárnap vette kezdetét, a tűzijátékokat február 24-ig engedélyezik.

Pekingben január 1. és február 28. között 23 szmogos napot regisztráltak, körülbelül tízzel többet, mint az elmúlt tíz év átlagában, és a legtöbbet 1954 óta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.