A Pentagon a kínai kiberkémek miatt aggódik

Kína kémkedéssel szerzi meg a hadserege modernizálásához szükséges technológiát, állítja a Pentagon jelentése, és első alkalommal azzal vádolja Pekinget, hogy megpróbáltak betörni az USA számítógépes védelmi rendszerébe.

A Pentagon szerint a kínai kiberkémek tevékenysége rendkívül aggasztó, ehhez ugyanis hasonló technológiai fejlettségi szint kell, mint a számítógépes rendszerek elleni támadásokhoz. A dokumentum szerint az amerikai kormányzat továbbra is ki van téve a számítógépes betolakodók ténykedésének, és ezek közül néhány egyértelműen a kínai kormányhoz és hadsereghez köthető. A Pentagon azt állítja, a kémkedéssel a hadsereg modernizálásához szükséges információkhoz akartak hozzájutni. A Pentagon 83 oldalas jelentése megjegyzi, hogy Kína az utóbbi időben nagyot lépett előre a lopakodó technológiával ellátott repülőgépek fejlesztésében, illetve egy repülőgép-hordozókból álló flotta építésében, amelynek célja, hogy gépeiket el tudja juttatni az ország partjaitól távolabb is.

Ez az első alkalom, hogy a Pentagon 2000 óta évente készített, Kína katonai fejlesztéseiről szóló jelentésében azt állítja, Peking megtámadta a számítógépes védelmi rendszert. Kína természetesen cáfol, és alaptalannak nevezi az állításokat: az amerikai védelmi minisztérium „ismételten felelőtlen kijelentéseket tett Kína teljesen normálisnak számító védelmi fejlesztéseiről, és felnagyította az úgynevezett kínai fenyegetést” – mondta a kínai külügyminisztérium szóvivője, és hozzátette, hogy ez nem éppen előnyös a kínai–amerikai együttműködés számára.

David Helvey, a minisztérium kelet-ázsiai ügyekben illetékes államtitkár-helyettese szerint a kiberkémkedésnél sokkal aggasztóbb az, hogy nem tudni, Kína pontosan milyen katonai eszközöket fejleszt. Az átláthatóság hiánya miatt pedig elképzelhető, hogy a térségbeli államok elszámítják magukat a védelmi intézkedések tekintetében. Peking közlése alapján az elmúlt évtizedben évente tíz százalékkal nőttek katonai kiadásaik, de Helvey szerint lehetséges, hogy ez jóval magasabb. Kína bevallása szerint 2012-ben 106 milliárd dollárt költöttek erre a célra, de az államtitkár-helyettes úgy véli, ez akár 135–215 milliárd is lehetett. (Az Egyesült Államok védelmi költségei 500 milliárd dollárra rúgnak, írja a Reuters.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.