A pátriárkán vitatkozik Szerbia és Koszovó

A teljes szerb állami vezetés részt venne a szerb ortodox egyház vezetőjének, Irinej pátriárkának ünnepélyes beiktatásán jövő vasárnap a nyugat-koszovói Pecben, az ottani középkori szerb ortodox kolostorban; a koszovói elnököt és kormányfőt ugyanakkor nem látnák szívesen az eseményen - írta a hét végi szerb sajtó.

Miközben Belgrádból Borisz Tadics szerb elnököt és a teljes szerb kormányt a Pecs melletti kolostorba várják október 3-ra, hírek szerint Fatmir Sejdiu koszovói elnök és Hashim Thaci kormányfő is jelezte: részt venne a pátriárka beiktatásán. Pristina állítólag azzal fenyegetőzött, nem ad beutazási engedélyt a pátriárka beiktatására igyekvő szerb tisztségviselőknek, ha a koszovói albán vezetők nem kapnak meghívást az ortodox egyházi eseményre.

Belgrádban közölték, az ilyen üzenetek nem járulnak hozzá a szerb-albán megbékéléshez. Nyilvánvaló, hogy Pristina próbálja átpolitizálni a ceremóniát. A szerb ortodox egyháznak joga van azt meghívni, akit akar, az íratlan udvariassági szabályok pedig azt diktálják, hogy hívatlanul nem állítunk be sehova - mondta Goran Bogdanovics, a belgrádi kormány Koszovó-ügyi minisztere.

Irinej pátriárkát január végén iktatták be hivatalába Belgrádban, de az évszázados hagyománynak megfelelően lesz egy ünnepélyes beiktatás is, ennek helyszíne a peci patriarkátus. 

A XIII-XIV. századi épületegyüttest - amelyet az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) néhány éve a világörökség részének nyilvánított - a koszovói nemzetközi békefenntartó haderő (KFOR) katonái őrzik. Ők fogják biztosítani az október 3-i beiktatást is; az eseményre - amelyen részt vesznek a környező országok, például Görögország és Bulgária ortodox egyházi vezetői is - legalább tízezer hívőt várnak, akiket a szerb egyház szervezett módon, autóbuszokon vinne az észak-koszovói Kosovska Mitrovicába, majd onnan a peci kolostorba.

Mobilháború

A koszovói távközlési hatóságok a koszovói rendőrség segítségével vasárnap elkezdték leszerelni a szerb vezetékes és mobiltelefon-szolgáltatók átjátszóit a koszovói szerb enklávékban - jelentette a B92 független szerb tv- és rádióadó.

A Telekom szerb távközlési vállalat közlése szerint a Koszovó középső részén élő szerbek már nem is tudják használni mobiltelefonjaikat, és folyamatban van a vezetékes szolgáltató átjátszóállomásainak leszerelése Koszovó déli csücskében, a szerb többségű Strpce járásban is.

A koszovói távközlési hatóság és a koszovói rendőrség idén áprilisban egyszer már erőszakkal eltávolította szerbiai mobilcégek több átjátszóállomását Koszovó középső részén, olyan körzetekben, ahol a szerbek vannak többségben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.