A pátriárka vágta meg a sebészt

Kétéves kártérítési huzavona ért véget az Orosz Pravoszláv Egyház (RPC) vezetője és az egykori egészségügyi miniszter között pénteken, miután Jurij Sevcsenko kifizette a Kirill pátriárka tulajdonában álló ingatlanban okozott károkat. Húszmillió rubelt, azaz mintegy 150 millió forintot kellett kicsengetnie.

A szívsebész Sevcsenko 2010-ben vásárolt lakást Moszkva egyik legismertebb épületében, amely elválaszthatatlan részévé vált a Szovjetunió történelmének: az eredetileg a központi bizottság tagjai számára épített ingatlanban számtalan befolyásos politikus, elismert művész élt – igaz, köztük sokan végül börtönben végezték. (Itt kapott lakást a túlteljesítést fogalommá tevő Alekszej Sztahanov bányász, Sztálin egyik fia és lánya, de Nyikita Hruscsov is.) A város szívében, három hektáron fekvő ormótlan épület presztízse a Szovjetunió felbomlása után is megmaradt, nem véletlen, hogy Kirill pátriárka – akkor még Szmolenszk és Kalinyingrád metropolitájaként – szintén itt kapott öröklakást a moszkvai önkormányzattól. Két éve épp alatta vett 180 négyzetméteres lakást a 2004-ig öt éven át miniszterként tevékenykedő Sevcsenko. Mint kiderült, a szívsebész pechjére.

Az új tulajdonos alapos átalakításba kezdett lakásában, ami nem tetszett Kirillnek – polgári nevén Vlagyimir Gungyajevnek –, pontosabban egy bizonyos Ligyija Leonovának, aki a pátriárka lakásában élt. A titkozatos barátnőről a 2009-ben egyházfővé választott pátriárka elmondta: az asszony az ő harmadfokú unokatestvére. Ő és nővére Kirill engedélyével használják a lakást.

Sokak szerint épp Leonova magas kapcsolatai miatt szenvedett kolosszális vereséget a sebész a bíróságon, ahol az asszony minden igényének helyt adtak, különösebb vizsgálódás nélkül. Sevcsenkóék hiába érveltek azzal, hogy Leonova nem tulajdonos, nincs meghatalmazása a pátriárkától, a bíróság lesöpörte ezt az ellenvetést, ahogyan a károkozás tényével és mértékével kapcsolatos kifogásokat is. Leonova kárigénye szerint lakását nanoszemcsék lepték el, amelyek az alatta lévő munkálatok során keletkeztek. Az Orosz Tudományos Akadémia szervetlen kémiai intézetének vizsgálata alapján a por gipszből, szilícium-dioxidból és kalcium-karbonátból állt – lényegében homokból és cementből.

Leonova szerint a por eltávolítása a bútorokból, falakról és különösen a házi könyvtárból csaknem húszmillió rubelt tett ki. Utóbbi tétel önmagában 6,3 millió rubelbe került, igaz, Leonova a 970 darabos könyvtárból mindössze három, 1974-ben és 1997-ben kiadott könyvet mutatott be, amelyek nem képviselnek különösebb értéket. A bútorok 2,6 millió rubeles tisztítását, a lakás 7,3 millió rubeles renoválását sem sokallta a bíróság, így a négyzetméterenként 350 ezer forintnak megfelelő összegért beszerzett tapétát sem érezte túlzónak.

Ráadásul a bíróság rendkívül készségesen járt el, kikényszerítendő a pátriárka lakásának kártalanítását: zárolta Sevcsenko 50 millió rubelre (360 millió forint) becsült lakását, 15 millió rubeles értéken beszámítva. Emellett megtiltotta a külföldön is műtéteket végző Sevcsenkónak, hogy elhagyja az országot, amíg nem egyenlíti ki tartozását. A család végül eladta egyik szentpétervári lakását, amelyből kiegyenlítették a tartozást, hangsúlyozva azonban, hogy annak megalapozottságát továbbra sem ismerik el.

Az ügy kellemetlenné vált az RPC számára is, amely provokációnak minősítette Kirill bevonását a polgári perbe. – Az egyház belekeverésére nyilván azért szánta el magát az alperes, mert a bíróságon nem tudta jogilag alátámasztani ellenvetését – tudatta az egyházi sajtókapcsolatokért felelős Vlagyimir Legojda. Kirill kompromittálását az RPC abban látja, hogy Sevcsenkóék a fellebbezésben megemlítették, hogy az egyházi szabályzat szerinta pátriárkának nem is lehetne magántulajdona. A bíróság egyébként a fellebbezést elutasította. Az „egyház befeketítésének szándékát” azonban kétségessé teszi, hogy maga Sevcsenko is felszentelt pap: még Kirill elődje, a három éve elhunyt II. Alekszij pátriárka áldásával végezte el a taskenti egyházi szemináriumot és lett az ukrán pravoszláv egyház papja. Jó kapcsolatokat ápol a kijevi metropolitával is.

A közelmúltban rákos daganatot fedeztek fel a szívsebésznél. Fia szerint azért is fizették ki mielőbb a jogtalan kárigényt, hogy apja el tudjon menni a szükséges külföldi kezelésre.

Kirill pátriárka 2009-es megválasztása után. Csak provokáció?
New Orthodox Patriarch Kirill (L) receives congratulations from clergy after he was crowned as the 16th Patriarch of Moscow and all Russia in Moscow's Christ the Saviour Cathedral, February 1, 2009. The Russian Orthodox Church enthroned Kirill, seen as an outspoken moderniser, as the leader of its 160-million flock on Sunday, amid hopes he might lead a rapprochement with other Christian Churches. REUTERS/Sergei Karpukhin (RUSSIA)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.