A pártra kell felesküdniük a kínai ügyvédeknek

Azoknak az ügyvédeknek, akik engedélyüket akarják megszerezni vagy megújítani, mostantól fel kell esküdniük a Kommunista Pártra. Kínában nagy nyomás van az ügyvédeken, többeket fogva is tartanak.

A kínai igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy mostantól azoknak az ügyvédeknek, akik meg akarják szerezni vagy meg akarják újítani ügyvédi engedélyüket, esküt kell tenniük, hogy hűségesek lesznek az országhoz és a Kommunista Párthoz. A minisztérium szerint az eskü erkölcsileg, politikailag és morálisan is emeli az ügyvédi munka színvonalát. Az eskütételi ceremóniákat kijelölt intézményekben lehet majd megrendezni, és az ügyvédi igazolvány kibocsátása után három hónapon belül kell majd letenni.

Az utóbbi években a hatóságok többször is nyomást gyakoroltak politikailag is fontos ügyekben. Például többször felfüggesztették vagy bevonták olyan ügyvédek engedélyét, akik a kormányt kritizáló vagy emberi jogi aktivistákat védtek.

A jónevű Gao Zhisheng ügyvédet például 2009-ben vették őrizetbe, ismeretlen helyen tartották fogva, és csak 2010 márciusában engedték szabadon, de röviddel ezután ismét eltűnt. Az ügyvéd vallási kisebbségeket és aktivistákat védett, a család szerint Hszincsiang tartományban van börtönben.

Csen Guangcseng egy másik ismert áldozat, az emberi jogi aktivista az egy gyereket támogató családpolitika miatt került összeütközésbe a hatóságokkal. Guangcseng egy nőt védett, akit abortuszra kényszerítettek, és sterilizáltak is.  

A bejelentéssel kapcsolatban már több ügyvéd is úgy nyilatkozott, hogy az eskütétel nagyon veszélyes lenne, és semmiféle törvényes alapja nincs. – Ügyvédként a jogot kell figyelembe venni, és az ügyfélhez kell hűségesnek lennünk – mondta Mo Shaoping ügyvéd, aki hozzátette, hogy az eskü ártani fog a kínai jogrendszer fejlődésének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.