A pápával szemben is védik a menesztett szlovák püspököt

Az esős idővel dacolva mintegy másfél ezren vettek részt Pozsonyban azon a szabadtéri szeretethangversenyen, amelyet a hét elején leváltott Róbert Bezák nagyszombati érsek erkölcsi támogatására szerveztek. A szlovák püspöki kar engedelmességre szólított fel.

Neves szlovák művészek ingyen léptek fel, többen bibliai részleteket olvastak fel. Anton Srholec római katolikus esperes – aki a letűnt rezsimben másként gondolkodóként hosszú éveket töltött börtönben – olyan személyiségként jellemezte a menesztett főpapot, aki szellemi hidakat épített a fiatalok, különböző vallásúak és az ateisták között.

- Rossz hír a szlovákiai katolikusok számára, hogy ezt az emberarcú érseket indoklás nélkül hívták vissza tisztségéből. A Szlovákiai Püspökök Konferenciája nyilatkozatban jelentette be, hogy engedelmes gyermekként vették tudomásul XVI. Benedek pápa döntését, amely az egyház érdekeit szolgálja. A szlovákiai apostoli nunciatúra közleménye szerint több pap és hívő panaszkodott a Szentszéknél a nagyszombati egyházmegyében kialakult pasztorációs helyzet miatt, amelyet nemrég a pápai vizitáció is megerősített. - Az érintett személyt és az illetékeseket tájékoztatták a leváltás okairól – hangsúlyozta a pozsonyi pápai nuncius.

Névtelenül nyilatkozó papok és szakértők azonban továbbra is állítják: a leváltás valódi oka az, hogy Bezák könyvvizsgálatot kért, majd pedig a főügyészségen jelentette fel elődjét, Ján Sokolt, törvénysértő gazdasági ügyletek alapos gyanúja miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.