A pápának 'nagy fájdalmat' okoz a papi pedofília

XVI. Benedek pápának "nagy fájdalmat" okoznak a papi pedofília elmúlt hónapokban nyilvánosságra került esetei - közölte csütörtökön Tarcisio Bertone bíboros-államtitkár.

A Szentszék második embere szerint a pápának, mint minden papnak, nagy szenvedést okozott az, hogy a papok hűtlenek voltak hivatásukhoz és küldetésükhöz. Az egyház olyan intézmény, amely az említett esetek ellenére rendelkezik "belső erővel" és "jézusi karizmával" küldetése folytatásához - idézte az olasz média a Chilében tartózkodó Bertonét.

Újabb pedofilvádak érték az új-zélandi katolikus egyházat

Kiskorúak szexuális zaklatása miatt újabb vizsgálat indult Új-Zélandon egyházi személyek ellen - közölte csütörtökön a helyi római katolikus egyház. Az egyház John Jamieson korábbi rendőrfelügyelőt kérte fel az öt, legalább húsz évvel ezelőtti eset tanulmányozására. Jamieson az utóbbi öt évben 35 vizsgálatot végzett egyházi személyek ellen kiskorúak szexuális zaklatása miatt.

A még feltárandó új esetek érintettjei nem akartak a rendőrséghez fordulni, s azt kérték az egyháztól, hogy kilétüket tartsa titokban. Jamieson az új-zélandi rádiónak elmondta: az egyház minden panasztevőek azt ajánlja, hogy forduljon a rendőrséghez, de ezt többen nem kívánják megtenni.

Ken Clearwater, a gyerekkorukban szexuális zaklatás áldozatául esett férfiak országos alapítványának igazgatója kijelentette, hogy az egyház által végzett vizsgálatok többet ártanak, mint amennyit használnak, és azt szorgalmazta, hogy minden esetet az állami bűnüldöző szervek tárjanak fel.

John Dew, Új-Zéland római katolikus érseke pár napja kijelentette, hogy az egyházi személyek által elkövetett szexuális zaklatásra vonatkozó vádak válságba sodorták az egyházat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.