Békés együttélést sürgetett a pápa

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel tárgyalt a pápa közel-keleti zarándokútjának negyedik napján. XVI. Benedek azt követően találkozott az izraeli kormányfővel, hogy az visszatért délelőtti villámlátogatásáról, Netanjahu ugyanis váratlanul Jordániába utazott II. Abdalláh királyhoz.

A Názáretben folytatott megbeszélést a Vatikán magánjellegűnek minősítette, tartalmáról nem szivárogtak ki hírek. A pápának és Netanjahunak azonban számos kérdést kellett megvitatnia: a keresztények eljutásának nehézségeit a szent helyekre Izraelben és a palesztin hatóság területén, az 500, arab országokban élő pap többszöri beutazási engedélyének frissen megtagadott ügyét és a jeruzsálemi keresztény szent helyek feletti rendelkezés jogát.

Kommentátorok arra is emlékeztetnek: a pápa szerdán síkraszállt az önálló palesztin állam létrehozása mellett. Frederico Lombardi, a pápa szóvivője szerint a találkozó célja a közös gondolkodás a béke ügyének előrébbviteléről és a személyes kapcsolat erősítése volt Netanjahu és XVI. Benedek közt.

A pápa csütörtökön közel 40 ezer hívő előtt celebrálta legnagyobb szentföldi szabadtéri miséjét, azon a Názárettől két kilométerre fekvő dombon, ahol a keresztény hagyomány szerint a feldühödött tömeg megpróbálta letaszítani Jézust, miután bejelentette a zsinagógában, hogy ő a Messiás. A pápa a család szentségéről beszélt, majd a názáreti muzulmánok és keresztények közti konfliktus kapcsán arra kérte mindkét közösség jó szándékú tagjait, hogy a békés együttélésen munkálkodjanak. A 60 ezres Názáretben évek óta mérgezi a két arab nemzetiségű vallási csoport viszonyát, hogy a többségbe került muzulmánok a városközpontban hatalmas mecsetet szeretnének emelni, de ezt hosszú huzavona után a hatóságok végül megakadályozták.

A pápa ellátogatott az Angyali Üdvözlet templomába is, ami ott épült, ahol a hagyomány szerint Gábriel arkangyaltól megtudta Szűz Mária, hogy gyermeket vár. Itteni imájában Mária szegénységére utalva arra kérte a szentföldi keresztényeket, hogy ne törekedjenek máshol elérhető könnyebb életre, hanem kivándorlás helyett őrizzék a térség keresztény hagyományait.

Megbeszélésük után a pápa helyi vallási vezetőkkel beszélgetett: különböző keresztény egyházak képviselőivel, valamint drúzokkal, muzulmánokkal és zsidókkal. Hozzájuk intézett szózatában a Galileai-hegységben élő különböző nemzetiségek és vallások között a békés jövő közös építésért szorgalmazta a fanatizmus és az erőszak helyett. Sűrű programja végeztével XVI. Benedek helikopterrel visszautazott jeruzsálemi szállására.

 

 

 

 

XVI. Benedek pápa a názáreti Angyali Üdvözlet templomában 2009. május 14-én
XVI. Benedek pápa a názáreti Angyali Üdvözlet templomában 2009. május 14-én
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.