A pápa szerint „a belső bűn” a legnagyobb

Négynapos látogatásra kedden délben Portugáliába érkezett XVI Benedek, aki repülőgépén a szexuális visszaéléseket nevezte a legnagyobb fenyegetésnek, amely a katolikus egyházra leselkedik. A Vatikán még soha nem ítélte el ilyen egyértelműen körülötte világszerte burjánzó pedofilbotrányok sorozatát.

XVI. Benedek még a repülőgép fedélzetén újságíróknak nyilatkozva ejtett szót az egyházat megrázó szexuális bűncselekményekről. Mint kifejtette, a pedofil esetek kapcsán papoknak és püspököknek fel kell ismerniük azt a „rettenetes igazságot”, hogy a legnagyobb fenyegetés nem külső ellenségei részéről, hanem „az egyházon belüli bűnök képében”, a szexuális visszaélések miatt leselkedik a katolikus egyházra. A katolikus egyházfő az Alitalia járatán az újságírók írásban előre feltett kérdéseire válaszolt.

A 83 éves egyházfő, aki pápásága eddigi öt évének legsúlyosabb egyházi válságával kényszerül szembenézni, kijelentette: az áldozatok részéről történő megbocsátás nem helyettesítheti az igazságtételt. Hozzáfűzte: az egyház mindig is szenvedett belső problémáktól, de most valóban rettenetes szenvedésen megy át, ez a legnagyobb üldöztetés, amely valaha érte. Az egyháznak vezekelnie kell bűnei miatt, és át kell mennie a megtisztuláson – hangsúlyozta. Élesen elítélő nyilatkozata fordulatot jelez a vatikáni retorikában, amely eddig hagyományosan a médiát vádolta a világszerte egyre másra kipattanó pedofilbotrányokért.

A szentatyát a lisszaboni repülőtéren  Anibal Cavaco Silva portugál államfő üdvözölte. (Sokáig félő volt, hogy XVI. Benedeknek az izlandi vulkáni hamu miatt le kell mondania útját.) Rövid beszédében kifejtette: az egyház történelmi küldetésénél fogva azokkal működik együtt, akik nem szűkítik a magánszféra területére az emberi élet értelmének alapvető tiszteletét. Nincs szó a laikus és a vallási rendszerek közötti etikai szembenállásról – szögezte le. XVI. Benedek ma a portugál fővárosban tart misét, amelyre több tízezer embert várnak. Bár a portugálok 90 százaléka katolikus, csak 20 százalékuk jár rendszeresen templomba.

A portugál elnök emlékeztetett arra, hogy Portugália lakosainak a túlnyomó többsége katolikus vallású. Az állam és az egyház szétválasztása magán viseli a keresztény örökséget, különösen az emberi értékek védelmében - szögezte le az elnök.

XVI. Benedek portugáliai látogatásának egyik fő programpontja a fátimai szentély meglátogatása – ide a szervezők félmillió hívőt várnak. Fátima azt követően lett a katolikus világ egyik legismertebb zarándokhelye, hogy 1917. május 13-án három helybeli pásztorgyermek előtt megjelent Szűz Mária. A gyerekek szerint ezt követően többször is látták még Jézus Krisztus szülőanyját. Szűz Mária első megjelenésének színhelyén bazilika épült, s minden évben hívek százezrei keresik fel Fátimát. II. János Pál 2000-ben járt itt, s akkor a három gyermek közül kettőt boldoggá avatott.

XVI. Benedek a díszegység tagjai között a lisszaboni repülőtéren
Lisszabon, 2010. május 11. XVI. BENEDEK pápa ellép a díszelgő egység tagjai között a lisszaboni repülőtéren 2010. május 11-én. A római katolikus egyházfő négynapos látogatásra érkezett Portugáliába. (MTI/AP/Gregorio Borgia)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.