A pápa senkit nem ítélne el csak egy rossz házasság miatt

Új kaput nyitott az elvált hívők előtt Ferenc pápa, aki a tönkrement házasságokkal kapcsolatos egyházi magatartás kapcsán pénteken kijelentette: nem szabad elítélni azt, akinek tönkrement a házassága, ítélet helyett szeretetet kell mutatni.

Az egyházfő a gyakran kudarcot valló szerelmekről beszélt a vatikáni Szent Márta házban bemutatott mise homíliájában, amelyben hangsúlyozta, hogy a szerelem jó, a házasság jó, a családalapítás jó dolog. Ferenc pápa időszerű problémát érintett. A templomban házasságot kötött, majd elvált hívőknek az egyházba való visszafogadása régóta napirenden szerepel, elsősorban az elváltaknak a szentségekben való részvételét illetően. Ez lesz az egyik téma az egyházfő által októberre kitűzött rendkívüli püspöki szinóduson is, amely a családról szól.

A kérdéssel már XVI. Benedek is foglalkozott. A német pápa a 2012-ben - a katolikus Olaszország laikus fővárosának számító - Milánóban tett látogatásán úgy fogalmazott, „az elváltak az egyház részei”. Tavaly októberben a német Freiburg egyházmegyéje lelkipásztori irányelveket bocsátott ki az elvált hívőknek a szentségekben való részesítéséről. A Vatikán nevében erre Gerhard Ludwig Müller, a Hittani Kongregáció prefektusa válaszolt, az irányelvek visszavonását sürgetve a német egyház tagjaitól. Elemzők akkor úgy látták, Freiburg megelőzte az októberi szinódus esetleges döntését.

Ferenc pápa péntek este elhagyja Vatikánvárost és a római Lateráni Szent János bazilikával szomszédos Római Nagyszemináriumba látogat el. A Vatican Insider olasz hírportál értesülései szerint a katolikus egyházfőnek hamarosan saját Facebook-profilja lesz. Az egyházfő több nyelvű Twitter-fiókját több mint 12 millióan követik és rajtuk keresztül az egész világon összesen 60 millióan veszik át egymástól Ferenc pápa 140 karakteres üzeneteit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.