A pápa neve Ferenc - számozás nélkül

Március 19-én tartják az új pápa, Ferenc beiktatási szertartását – jelentette be Federico Lombardi szentszéki szóvivő a pápaválasztás utáni első sajtótájékoztatóján, s szerdán este azt is hangoztatta: őt magát is meglepte, hogy latin-amerikai lett a katolikus egyház feje.

A szóvivő – bevallása szerint – azt is meglepve fogadta, hogy jezsuita került az egyház élére. S "hogy nagy bátorsággal olyan nevet választott magának, amilyet előtte még egy pápa sem. Jezsuitaként az Ignác nevet is választhatta volna, mégis a Ferenc mellett döntött" – hangoztatta Federico Lombardi. Később a szóvivő tudatta a sajtóval, hogy római sorszámot csak akkor kap majd a pápai név, ha a jövőben egy új egyházfő is a Ferenc nevet választja magának, vagyis az "elsőt" egyelőre mindenki hagyja el.

"Megérintett, hogy mindenekelőtt ő kért magára áldást a Szent Péter téren őt hallgató hívőktől, és az is, hogy megemlékezett elődjéről, XVI. Benedekről” – mondta Lombardi. A szentszéki szóvivő hozzátette: nem ismeri jól Bergogliót. Először 2005-ben találkozott vele az akkori konklávén, és most a pápaválasztás előtti napokban.

“Meglepődtem, amikor Bergogliót láttam meg a fehér pápai ruhában” – hangoztatta. Hozzátette, ő is jezsuita, de nem olvasta Bergoglio műveit.

“Attól a perctől kezdve, hogy kilépett a Szent Péter-bazilika lodzsájára, látszott, hogy Ferenc pápa szolgálatként éli meg megválasztását” – hangoztatta szemmel láthatóan meghatódottan Lombardi.

Megválasztása után Ferenc pápa telefonon beszélt XVI. Benedekkel, akivel “mielőbb találkozni fog”.

Az új pápa csütörtökön 17 órakor misét pontifikál a Sixtus-kápolnában a bíborosokkal. Pénteken 11 órakor a Kelemen-teremben audiencián fogadja az őt megválasztó bíborosokat és a nem pápaválasztó bíborosokat is.

Szombaton 11 órakor Ferenc a sajtó képviselőit fogadja a vatikáni audienciateremben. Ezt a bejelentést az újságírók kitörő tapssal fogadták. Ferenc pápa vasárnap délben úrangyala-imádságot mond a Szent Péter téren.

Az új pápa beiktatási szertatását kedden tartják a Vatikánban.

Jorge Mario Bergoglio már pápaként köszönti a híveket a Szent Péter téren. Messziről jött új ember
Jorge Mario Bergoglio már pápaként köszönti a híveket a Szent Péter téren. Messziről jött új ember
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.