Megszabadul a vörös lábbeliktől XVI. Benedek

XVI. Benedeket a visszavonulása után is őszentségének kell szólítani, hivatalos tisztsége pápa emeritus lesz. A változásokról maga a katolikus egyházfő döntött, aki ezután is fehér reverendát visel majd, de a védjegyként ismert vörös lábbeliktől örökre megszabadul.

Azután, hogy február 28-án, csütörtökön lemond a hivataláról, XVI. Benedek a pápa emeritus címet fogja viselni majd, és őszentségének kell szólítani – jelentette be kedden a Vatikánban Federico Lombardi szentszéki szóvivő. XVI. Benedek hivatalosan csütörtök este nyolcig pápa, ami után először Castel Gandolfóba, a pápák nyári rezidenciájára vonul vissza, majd beköltözik a Szent Péter bazilika mögötti kertekben fekvő kolostorba. A Mater Ecclesiae négyemeletes épülete korábban konvent volt, az utolsó apácák tavaly novemberben hagyták el, de valószínű, hogy a visszavonuló pápát elkíséri ide német apácáknak az a csoportja, amelyik most is a gondját viseli. Az emeritus cím egyébként nyugalmazott püspököknek is kijár.

Vörös cipők a vatikáni műhelyben. A fehér reverenda marad
Red shoes made by shoemaker Antonio Arellano for Pope Benedict XVI are displayed in his shop in downtown Rome February 14, 2013. For a cobbler, there are worse customers than a pope: all that praying wears out the leather so they keep coming back for repairs. So says Antonio Arellano, working in his tiny shop in the shadow of the Vatican City walls where customers coming to get their shoes re-soled enjoy the fact that they employ the pope's cobbler. REUTERS/Tony Gentile (ITALY - Tags: RELIGION SOCIETY BUSINESS EMPLOYMENT)

Bár korábban voltak kérdőjelek akörül, hogy lemondása után, újra Joseph Ratzingerként a távozó pápa egyáltalán milyen színű reverendát viselhet, Lombardi most eloszlatta az ezzel kapcsolatos kétségeket, közölve, hogy XVI. Benedek marad az egyházfői fehérben, és az egyszerű fehér reverendáról sem papi fekete, sem a püspöki lila, sem a bíborosi vörös kedvéért nem mond le.

Amitől viszont hajlandó megválni, az a védjegyként ismert vörös cipői, amelyeket egy Szent Péter tér mögötti kis utcában készített neki egy cipész, Antonio Arellano. XVI. Benedek mostanában állítólag azt a pár barna papucsát kedveli nagyon, amelyet a mexikói Leonban kapott ajándékba tavaly.

Ezekről a változásokról Lombardi bejelentése szerint maga a katolikus egyházfő döntött, azt azonban már a vatikáni hagyományok diktálják, hogy miként minden elődjéét, a lemondása után az ő pápai pecsétgyűrűjét is összetörjék majd.

Utódját a szavazásra jogosult, azaz a nyolcvanévesnél fiatalabb bíborosok választják meg. Az ő számuk hétfőn eggyel fogyott, de hogy az új egyházfő mielőbb elfoglalhassa hivatalát, és vezesse a március 24-i virágvasárnappal kezdődő húsvéti ünnepségeket, XVI. Benedek változtatott az egyházi törvényeken, így a pápaválasztó konklávé az eddig kötelező kéthetes hatásszünetnél korábban, már március 1-én összeülhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.