A pápa legyőzte a cinikusokat

Vasárnap késő délután a birminghami repülőtéren, David Cameron nagy várakozással kísért búcsúbeszédével ért véget XVI. Benedek pápa négynapos, négy várost érintő nagy-britanniai látogatása. Az útnak különös jelentőséget kölcsönzött, hogy a reformáció óta egyetlen pápa sem tett eleget állami, hivatalos meghívásnak a szigetországba. A katolikus egyházfő magánbeszélgetésen találkozott pedofil papok molesztált áldozataival.

Vasárnap délelőtt került sor XVI. Benedwek négynapos nagy-britanniai látogatásának fénypontjára: a megerőltető program miatt láthatóan kimerült XVI.Benedek helikopterrel érkezett szálláshelyéről, a pápai nuncius wimbledoni rezidenciájáról Birminghambe, ahol kellemetlen, szeles időben, a Cofton Parkban, az érsek sírhelye közelében, szabadtéri mise keretében avatta boldoggá John Henry Newmant. Az oxfordi egyetem nagy tudású papja az 1840-es években tért át a katolikus hitre. A vártnál valamivel kisebb, ötvenezres tömegben jelen volt egy Massachusettsből érkezett segédpásztor, Jack Sullivan is. Az amerikai férfi a viktoriánus érsek tanításainak tulajdonítja kínzó hátfájása elmúlását. Ahhoz, hogy a Newman írásait több mint hatvan éve tanulmányozó pápa megvalósítsa végső tervét, a brit egyházi személyiség szentté avatását, legalább két bizonyított csodával kell nevét összekötni.

A birminghami istentisztelet egybeesett az angliai csata, a Battle of Britain hetvenedik évfordulójával kapcsolatos megemlékezésekkel. Így a 14 éves korában Joseph Ratzingerként akarata ellenére a Hitlerjugendbe besorozott XVI. Benedektől méltó gesztus volt, hogy ismét visszatért az „ördöginek” minősített nácizmussal szemben hősies ellenállást tanúsító britek dicsőítésére. Korábban, még szombaton, Wimbledonben találkozott négy nővel és egy férfivel, akiknek gyermekkorát pedofil papok tették tönkre. Az eseményről kiadott közlemény hangsúlyozza, hogy a „pápát megrendítette az áldozatok elbeszélése, és mély sajnálkozását és szégyenérzetét fejezte ki ők és családjuk szenvedése miatt. Közösen imádkoztak, és biztosította őket afelől, hogy a katolikus egyház további hatékony intézkedéseket foganatosít a fiatalok biztonságának megőrzése érdekében”.

David Cameron kormányfő részben édesapja temetése miatt viszonylag háttérben maradt a hivatalos pápai látogatás során. A szombat reggeli rövid megbeszélés után vasárnap ő búcsúztatta XVI. Benedeket a birminghami repülőtéren. Világszerte élő tévéadásban közvetített beszédében a konzervatív vezető megnyugtatta a nagy-britanniai tartózkodása során a túlzott szekularizációval kapcsolatos aggodalmának többször is hangot adott pápát, hogy a szigetország társadalmában a hit komoly szerepet játszik és játszani is fog. A vallás sok ember meggyőződését és viselkedését alakítja, ad értelmet az életének, és ami a legfontosabb, mások megsegítésére, jótékony cselekedetekre ösztönzi őket. Cameron nyugtázta, hogy a pápa önvizsgálatra késztette a brit társadalmat, még azokat is, akik nem vallásosak, vagy nem értenek mindenben egyet az egyházzal.

Lord Patten, a Konzervatív Párt volt elnöke, a látogatás fő szervezője „rendkívüli sikerként” és a „cinizmussal szembeni győzelemként” könyvelte el a pápa tartózkodását. A média végeredményben jóindulattal tájékoztatott az eseményekről, a Sunday Timeshoz hasonlóan „szent nagypapaként” állítva be Benedeket. Ettől függetlenül szombaton több ezren tüntettek a belvárosban a pápa és a Vatikán ellen. A Szentatya ellen irányuló terrorista fenyegetés viszont vaklármának bizonyult, mind a hat őrizetbe vett takarítót vádemelés nélkül szabadon engedték.

A merénylet senkinek sem érdeke

„Olvastam a nagybetûs sajtócímeket, de nem tulajdonítunk túlzott súlyt a történteknek. A pápa programja és magatartása nem változott, köszönjük a rendőrségnek a megelőzést”- kommentálta a szentszéki szóvivő, Federico Lombardi atya az egyházfő ellen tervezett merényletet. A Londonban letartóztatott majd szabadon engedett hat algériai állampolgárral kapcsolatban, Lombardi kijelentette: a Vatikán nem értesült konkrét és valós aggodalomra okot adó elemekről. Hasonlóképpen nyilatkozott a volt szóvivô Joaquin Navarro-Valls is, aki majdnem harminc éven át  II. János Pál közeli munkatársa és kezdetben XVI. Benedeknek is szóvivője volt.

Ő azt hangsúlyozta, hogy a pápai utakat övező félelmek erősebbek a sajtóban mint a Vatikán biztonsági szolgálatánál. Még a világjáró II. János Pált is ritkán fenyegette komoly veszély. Kivétel volt Karol Wojtyla 1997-es útja Szarajevóban, amikor a boszniai hatóságok értesülései szerint pokolgép robbant volna a pápai útvonalon. II. János Pál mégis kitartott az eredeti program mellett. A pápát kizárólag súlyos esetekben értesítik – mondta el a volt szóvivő. „Semmit nem szabad alábecsülni, de a pápa elleni merénylet senkinek sem lenne érdeke, a hatóságok néha túlzottan elővigyázatosak”. II. János Pálra’ 81májusában Ali Agca lôtt rá a Szent Péter téren, XVI. Benedekre tavaly karácsonykor egy pszichésen zavart nő vetette rá magát a római bazilikában. 

A pápa a birminghami boldoggá avatási misén
A pápa a birminghami boldoggá avatási misén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.