A palesztinok újrakezdik

Az Egyesült Államok próbálja ugyan lebeszélni az ENSZ-tagfelvételről a Palesztin Hatóság elnökét, és inkább az Izraellel való tárgyalások útját javasolja Mahmúd Abbasznak, a palesztinok szerint viszont Benjamin Netanjahu kormánya nem érdekelt a tárgyalásban. Az ügy az ENSZ-közgyűlés elé kerül.

Az elmúlt évben a Palesztin Hatóság a szabályos úton, a Biztonsági Tanácsnál nyújtotta be a tagfelvételi kérelmét. Biztosan tudhatta, hogy elbukik az amerikai (brit, esetleg francia) vétón. Most ezzel nem kísérleteznének: a tervek szerint Abbasz a közgyűlés előtt, szeptember 27-én kéri a felvételt.

Ezen a fórumon a palesztin államiságnak nagy tábora van, 133 ország ismerte már el. A palesztinok akár 180 szavazatot is kaphatnak a közgyűlésben, s ezzel „megfigyelő államként” folytathatnák a kampányt a teljes jogú tagságért. Tavaly a Palesztin Hatóság teljes jogú tagja lett az UNESCO-nak, amire válaszul az Egyesült Államok nem utalta át a novemberben esedékes 60 millió dolláros hozzájárulását az ENSZ oktatási és kulturális szervezetének költségvetéséhez. Az Egyesült Államok eddig az UNESCO-büdzsé körülbelül egyötödét fedezte, az 1990-es évek elejéről származó két amerikai törvény azonban kizárja olyan ENSZ-testületek pénzelését, ahol teljes jogú tagként jelen vannak a palesztinok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.