A palesztinok szerint Obama semmin nem változtat

A palesztinok többsége úgy véli, hogy Barack Obama megválasztása az Egyesült Államok elnökének semmilyen hatással nem lesz az Izraellel fennálló konfliktus rendezési esélyeire. A Fatah most megnyerné a választásokat a Hamász előtt.

A Jeruzsálemi Média- and Kommunikációs Központ (JMCC) szerint Ciszjordániában és a Gázai övezetben a megkérdezett palesztinok 57,5 százaléka gondolja úgy, hogy az izraeli-palesztin tárgyalások szempontjából nincs jelentősége az új elnök személyének az akadozó annapolisi békefolyamatra, 20,2 százalék derűlátó, 17,7 százalék borúlátó.

A palesztinok háromnegyede egyáltalán nem elégedett a Washington által patronált békefolyamatban vállalt washingtoni szereppel.

A 2007 novemberében Annapolisban elindított folyamatot a tárgyalások felújításáról szóló megállapodást azzal a céllal, hogy még az idén megkössék az izraeli-palesztin békeszerződést. Ezzel szemben a tárgyalásokon azóta igen csekély előrehaladás történt.

Az is kiderült, hogy a következő palesztin parlamenti választásokon a Mahmúd Abbász elnök vezette, mérsékelt Fatah mozgalom aratna győzelmet. A Fatah 36,8, iszlamista vetélytársa, a Hamász 19,5 százalékot szerezne, a többi voks kisebb formációknak jutna. Az elnökválasztáson, amennyiben Abbász és a Gázai övezetbeli Hamász-kormány feje, Iszmáil Haníje állna egymással szemben, az előbbi 23,8, az utóbbi 19,7 százalékot érne el.

Abbász november 24-ig adott ultimátumot a Hamásznak, hogy elfogadja a párbeszédre való felhívást, és még az idén tárgyalni kezdjenek. Mivel erre a Hamász nem adott igenlő választ, a Palesztin Hatóság vezetője bejelentette, hogy választásokat tartanak valamennyi palesztin területen a jövő év elején. Ennek időpontját azonban még nem tűzték ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.