A pakisztáni tálibok nem vállalták Bostont

Bárhol találunk amerikaiakat, megöljük őket, de nincs közünk a bostoni robbantáshoz – utasította vissza sajátosan a feltevést Ihszanullah Ihszan, a pakisztáni tálibok szóvivője.

Minél több sérülést akartak okozni az elkövetők a kis teljesítményű bombákkal, nem pedig ölni – vélik a szakértők a  merénylet kapcsán. Egyes információk szerint a két, puskaporral telített házi készítésű bomba csapágygolyókat is tartalmazott, ami arra utal, hogy az elkövetők inkább minél több sérülést akartak okozni minél több embernek, és csak másodlagos céljuk lehetett, hogy a bombák halálos áldozatokat is szedjenek.

A bostoni maratoni futóverseny célvonalánál összegyűlt tömegben három ember vesztette életét – köztük egy nyolcéves gyermek –, és száznegyvenen szereztek repeszsérüléseket. Tíz emberen végtagamputációt hajtottak végre.

– Mindez válasz az Egyesült Államok számos országgal szembeni agresszív politikájára – jelentette ki az R-Szport hírügynökségnek Valerij Rezancev. Az 1972-es és 1976-os olimpia aranyérmes birkózója szerint a szörnyű tragédiának semmi köze nincsen a sporthoz. (Rezancev sportolóként az olimpiai faluban szemtanúja volt a müncheni túszmerényletnek is, amely során az izraeli sportküldöttség 11 tagja is életét vesztette a sikertelen túszszabadítási akcióban.)

Az akció célja nyilván az Egyesült Államok presztízsének megtörése volt – vélte Rezancev. – Itt van Szíria, Irán, Líbia, az amerikaiak mindenbe belemásznak. Azt hiszik, ezt szárazon megússzák, aztán végül ártatlan emberek válnak áldozattá. Sportolók, nézők, és mindenki, akit most sokkol az, hogy valakik egy amerikai sporteseményen hajtottak végre ilyen támadást – mondta a 67 éves olimpiai aranyérmes sportoló.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.